Бившият посланик на Швеция в Русия Свет Хирдман в статия, публикувана във вестник  Vestmanlands Läns Tidning, призова да се укрепва доверието между руското и шведското общество.

Дипломатът отбеляза, че в Швеция е разпространено мнението, че Русия е агресивна държава, заплашваща съседните страни. Хирдман нарича тази гледна точка погрешна. Той добавя, че изказванията за «руската заплаха» са много опасни, защото те променят приятелското отношение на Русия към Швеция.

Бившият посланик подчерта, че въоръженият конфликт с Русия ще има катастрофални последствия за всички страни. Според Хирдман, войната с Русия ще погуби шведската нация.

Дипломатът предупреди Стокхолм за бойкота на Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

«Ние в Швеция трябва да предприемем всички възможни мерки за понижаване нивото на напрежение между великите държави, а не да съдействаме за неговото засилване, следвайки външната политика на САЩ», резюмира дипломатът.

Свен Хирдман оглавява шедската дипломатическа мисия в Русия от 1994 до 2004 години.

По-рано бившият посланик на Великобритания в Москва Тони Брентън счита, че болшинството западни средства за масова информация целенасочено неправдоподобно информират за Русия. Това заяви той в ефира на RT.
«Някои СМИ дават правдива информация за Русия, но налагат мнението, че Русия е зло, което създава заплаха», — каза Брентън.
 Според него, Русия е обвинявана за такива неща, които вече са на ръба на абсурда.
«Удивен съм, че до днес не съм чул история, според която Русия е виновна за лошото време във Великобритания», — отбеляза дипломатът.
По-рано Тони Брентън призова новото британско правителство да оправи отношенията си с Москва.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ;