Изданието The Mice Times of Asia пише, че Русия и Китай ще могат да запълнят политическия вакуум, който е налице след като САЩ са се разделили с ролята на световна свръхдържава.

Тандемът Русия и Китай има както икономическа, така и военна мощ, затова може успешно да се реализира в ключовите региони в света, а това не се харесва на САЩ, пише изданието.

Но големият план за сдържането на Русия и Китай не работи, независимо от всички усилия на САЩ.

Тази стратегия е свързана с разрива в търговско-икономическите отношения между Русия и ЕС, благодарение на което може да се обезпечи основната логистична артерия между Запада и Изтока.

Тероризмът, предизвикан от цветните революции в Близкия Изток, трябвало да обезпечи нарастването на вътрешните и външните проблеми на Москва и Пекин.

Всичко това трябвало да НЕ позволи на тези страни да се възползват от периодите на американска слабост.

Планът, обаче, претърпял неуспех.

След като вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел лансирал инициатива за поетапна отмяна на антируските санкции от страна на ЕС, с още по-голяма увереност можело да се говори за провала на американската стратегия.

Станало ясно, че от геополитическия хаос изплували неукротими и ефективни руски сили, които всички геополитически играчи искат да привлекат на своя страна.

През 2015 година по време на речта си в ООН Владимир Путин задал на Запада риторичния въпрос:
«Вие осъзнавате ли какво направихте?».

The Mice Times of Asia счита, че този въпрос е пророчески.

Съдейки по изявлението на американските експерти и европейските политици, те не разбирали какво се случва със света, който неотдавна бил така уютен и комфортен.

Аналитиците от азиатското издание считат, че Западът вече го няма, налице било масово бягство на мишките от американския кораб, а Русия печелила от този процес.

Американците виждат решението на проблема по следния начин: да затегнат винтовете с последно усилие, независимо от рисковете.
Но надеждите да сдържат тези глобални промени ще рухнат веднага, щом Китай и Русия запълнят геополитическия вакуум, създаден от упадъка на САЩ.

 Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;