Американският президент Доналд Тръмп най-сетне огласи носителите на спорните «награди за фалшиви новини», предаде Франс прес.
След продължил няколко дни съспенс, Тръмп най-сетне публикува в любимото си средство за комуникация — Туитър — линк към списъка с «наградените» на официалния сайт на Републиканската партия.
Няколко часа по-рано двама сенатори от собствения му лагер разкритикуваха остро непрестанните му нападки срещу медиите.
Интересът към списъка с «лауреатите» беше толкова голям, че минути след поста на Тръмп в Туитър, сайтът на републиканците блокира.
2017-та беше година на настървена пристрастност, на непочтено медийно отразяване и на безсрамни фалшиви новини. Проучванията показаха, че над 90 процента от информацията за президента Тръмп в медиите е негативна, се чете във встъплението към списъка, включващ телевизия Си Ен Ен, в. «Ню Йорк таймс» и «Вашингтон пост» — обичайни мишени на милиардера.
В списъка фигурират също телевизия Ей Би Си, сп. «Тайм» и «Нюзуик».Сюжети на телевизия Си Ен Ен заемат четири от единадесетте места в списъка на Тръмп, отбелязва ТАСС.
Сред удостоените е не журналист, а носителят на Нобелова награда за икономика за 2008 г. и автор на статии за «Ню Йорк таймс» Пол Кругман, който «в деня на съкрушителната историческа победа на президента Тръмп каза, че икономиката никога няма да е съвземе», докато днес САЩ са в цъфтящо икономическо здраве.
В списъка присъства и смущаващата грешка на журналист ветеран от телевизия Ей Би Си, Брайън Рос, който беше отстранен за четири седмици, след като погрешно съобщи, че Тръмп е инструктирал съветника си Майкъл Флин да се свърже с емисари на Кремъл преди избирането си през ноември 2016 г.
Веднага след публикуването на списъка, Тръмп написа в Туитър второ, по-положително послание: «Като изключим изопаченото и непочтено медийно отразяване, има и много чудесни журналисти, които уважавам, и много ДОБРИ НОВИНИ, с които американците могат да се гордеят!», бта

Тагове: ; ;