Американският финансист и милиардер Джордж Сорос заяви, че неговите фондации са се превърнали в «гръмоотвод за националистически и авторитарно настроените хора».

Понастоящем фондациите на Сорос действат в 140 страни в света.

Според самия Сорос, болшинството нападки срещу него били организирани от Русия и носели личен характер:
«Аз не се харесвам на Путин. Причината е в това, че аз подкрепих Михаил Саакашвили в Грузия», казва Сорос.

Получилите грандове от Сорос участваха в Майдана в Украйна през 2014 година, макар Сорос да твърди, че не е имал никаква пряко роля в случилото се.

Той отрича своето участие в Майдана, но твърди, че е бил «привърженик на тези, които са се борили».

Както по-рано съобщавахме, щедрите подаръци идваха от САЩ в Европа, подтиквайки гигантския механизъм за пропаганда в името на подкрепата на «хегемонията на либералните ценности».

Както следва от множество документи, Сорос се е постарал доста и за очернянето на Русия.

Не е тайна, че Сорос беше един от спонсорите на Майдана.
Документите доказват, че той е работил активно и лично е участвал в ръководството на събитията в Украйна по време на държавния преврат там.
 Сорос е спонсорирал целя поредица от НПО, активни по време на Майдана. Самият той е участвал в срещи с всички лидери на майданския преврат, а също с посланика на САЩ Джефри Пайет, който също играеше зад кулисите централна роля.
Украинският филиал на «Отворено общество», International Renaissance Foundation (IRF), бе оглавил борбата за създаването на това, което те наричаха «Нова Украйна»
От документа със заглавие «Закуска с посланика на САЩ Джефри Пайет»» («Breakfast with US Ambassador Geoffrey Pyatt»), става ясно, че Сорос и Пайет са обсъждали как пропагандната кампания срещу Русия трябва да бъде построена в Украйна.
На срещата са участвали ръководителите на  IRF и директорът на Агенцията на САЩ за международно развитие  (USAID), които също играеха ключови роли в преврата.
Сорос участва и в информационната подкрепа на Майдана.
Например, както става ясно, Фондация «Отворено общество» е платила грандове на гръцки СМИ и «лидери на общественото мнение» за активна подкрепа от тяхна страна на държавния преврат в Украйна и съответно за потоци от негативни новини за Русия, пише сайтът pronews. gr, позовавайки се на документи от  DCLeaks. com, който е аналог на  WikiLeaks.
Именно в този ресурс бяха публикувани огромен брой документи на Фондацията на Сорос.
News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;