Феминистки организации и защитници на правото на жените на аборт протестираха вчера из цяла Полша срещу опитите на ултраконсерваторите да ограничат още повече строгото законодателство срещу абортите по желание, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Около хиляда души, предимно жени, участваха в протестно шествие в центъра на столицата Варшава срещу нещо, което според тях ще доведе до пълна забрана на абортите в Полша.
«Няма да се предам. Цял живот се боря за правата си като жена», заяви пред АФП Анна Виечорек от движението «Женска стачка», съорганизатор на шествието във Варшава.
Протестни демонстрации, но с по-малък мащаб, се състояха в около 50 полски града, включително Краков, Лодз, Вроцлав и Шчечин.
Миналата седмица — повече от година след женските протести, провалили сходна мярка — парламентът, доминиран от консервативната националистическа партия «Право и справедливост» изпрати в комисия текст, който премахва възможността за прекъсване на бременността в случай на малформации на плода.
Ако бъде одобрена предложената от комитета «Спрете абортите» поправка в сегашния закон, който е плод на компромис, постигнат с много усилия през 1993 г., прекъсването на бременността по желание ще бъде разрешено само в два случая: ако бременността застрашава живота или здравето на майката и ако е резултат от изнасилване или кръвосмешение. Тези две причини обаче представляват много малък процент от законните аборти — 96 процента от легалните аборти в Полша през 2016 г. са извършени заради малформации на плода, бта

Тагове: ; ;