Разработването на нови образци ядрено оръжие «с малка мощност» увеличава риска от война на САЩ с Русия и Китай, пише  Newsweek,

позовавайки се на експерти.

Отбелязва се, че Пентагонът разработва два нови образци ядрено

оръжие, за да настигне Русия и Китай.

В черновия вариант на ядрената доктрина на САЩ по адрес на Москва и Пекин има обвинения в увеличаване на ядрения потенциал, за разлика от Вашингтон, който, според проекта, върви в обратна посока и намалява арсеналите си.

С това документът обуславя необходимостта «от разработването и приемането на въоръжение на нови средства за сдържане и достигане на целите, ако сдържането не успее».

В частност, в проекта се говори за намерението да се създадат ядрени бойни глава с малка мощност за подводни  ракети «Трайдент», използвани от подводниците от клас «Охайо».

Министерството на отбраната на САЩ също планира разработването на ядрена ракета с малка мощност с морско базиране.

Тези планове се обясняват с желанието да се увеличи гъвкавостта на ядрените възможности, защото Пентагонът счита своето оръжие за «твърде голямо и силно», за да бъде използвано на дело, и това, според ведомството, е осъзнато от Русия и целия свят, а бойните глави с малка мощност заставят другите страни да вярват, че вероятността от използването на ядрено оръжие от САЩ се е завишила.

Но не всички са съгласни с проекта за доктрина.

Например, бившият съветник на екс-президента на САЩ Барак Обама по контрола над въоръженията Джон Улфстал нарече документа «шизофреничен».

«В основата му лежи желанието да се постигне сдържане с помощта са повишаване на вярата в това, че САЩ могат първи да употребят ядрено оръжие», заяви експертът.

Според мнението му, новата доктрина ще занижи прага на приемане на решения за употребата на ядрено оръжие, защото Министерството на отбраната на САЩ ще има «повече възможности за неговото използване и по-голяма съблазън за това».

По-рано президентът на Русия Владимир Путин уличи САЩ в разрушаването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие

и изрази недоумението си от обвиненията на Вашингтон в мними нарушения от страна на Москва.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;