Канцлерът на Германия Ангела Меркел се връща на политическата арена, макар много експерти вече да я бяха отписали.

Меркел ще се изправи срещу Тръмп по време на форума в Давос.

Подробности съобщи аналитичното издание  Expert.

По-рано агенция Reuters съобщи, че Меркел е успяла да подпише със социалдемократите предварително споразумение за създаването на управляваща коалиция, затова тя е готова да говори със самочувствие в Давос.

Тя ще обедини тезите си с френския президент Еманюел Макрон.

Двете «М» се подготвят да превърнат форума в място за жестока схватка, в която техен опонент ще бъде американският президент Доналд Тръмп.

Вероятното присъствие на Меркел на форума е неочаквано, защото много политици вече я бяха отписали от сметките.

Expert отбелязва, че главата на Германия е пропускала икономическото мероприятие в Давос три години подред, а проблемите около формирането на правителството съвсем били убедили елита в окончателния политически край на госпожа Меркел.

Но ситуацията се развила по друг начин. Според аналитичното издание, появата на Меркел в Давос ще бъде сигнал за всички, че канцлерът се завръща на световната арена, както и че е било рано тя да бъде отписвана от сметките.

Впрочем, немските чиновници заявяват, че визитата на главата на Германия все още не е напълно сигурно, защото лидерът на управляващата фракция ще очаква края на конференцията на социалдемократите, която ще се състои в Бон на 21 януари.

На мероприятието политиците  ще вземат окончателно решение за съюза с ХДС\ХСС.

Едва след това Меркел ще вземе решение за пътуването си в Швейцария.

Срещата в Швейцарските Алпи ще даде възможност на Макрон и Меркел да заявят за намеренията си за реформират ЕС след Брекзита и да защитят либералните ценности от политиката на протекционизъм на лидера на САЩ.

Противопоставянето между лидерите на Европа и Тръмп съвсем не е случайно.

В ЕС се отнасят негативно спрямо политиката на Белия дом, защото американският лидер успя да настрои срещу себе си голяма част от всички страни на планетата в резултат на непоследователната си политика.

Той излезе от Парижкото споразумение за климата, заплашва Иран с отмяна на ядреното споразумение, провокира конфликт с КНДР, прави скандални изявления, оскърбявайки страните от третия свят…

Затова няма нищо удивително, че на форума в Давос без особен ентусиазъм очакват президента на САЩ.

Меркел няма особено добри отношение с Тръмп, особено след като той заяви след своята победа на изборите, че канцлерът на Германия разрушава страната си, пускайки на своя територия стотици хиляди бежанци.

В западната преса все по-често наричат канцлера на Германия последната защитничка на либерално-демократичните ценности.

Меркел ще отстоява позицията си заедно с Макрон, който е привърженик на свободната търговия.

Той е десен евроцентрист и противник на Тръм по много въпроси.

Макрон и Меркел ще отстояват тезата за поделеният свят — Европа срещу САЩ, пише изданието.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ;