САЩ търсят поводи, за да излязат от договора за ракетите със среден и малък радиус на действие. Това им е необходимо за защита на съюзниците си от Северна Корея и за сдържането на Китай, който е установил военното си господство в западната акватория на Тихия океан.

Но подобна стратегия заплашва с нова надпревара във въоръжаването с непредсказуем финал.

През март тази година САЩ официално ще получат възможността едностранно да излязат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действия (РСМД), при това без никакви сериозни основания.

Това право е ясно фиксирано в закона за финансирането на Пентагона за тази година.

Документът пряко задължава президента Тръмп в рамките на 15 месеца да представи пред Конгреса доклад за наличието или отсъствието от страна на Русия на такива видове въоръжение и да предприеме съответните мерки.

Но, отчитайки, че нито самите конгресмени, нито администрацията на Белия дом отдавна вече не изпитват никакви съмнения по този въпрос, изходът фактически е предрешен.

Още по време на обсъждането на този въпрос главата на Стратегическото командване на ВС на САЩ генерал Джон Хайтен уверяваше конгресмените, че «руските войски вече са разположили нова крилата ракета с наземно базиране, която може да заплашва голяма част от страните на континентална Европа».

А замглавата на Обединения комитет на началник щабовете Пол Селва заяви, че «доколкото руснаците са излязли извън рамките на договора», то и САЩ скоро ще бъдат готови за разполагане на ракети със среден радиус.

«Ние разработваме и внедряваме нова стратегия за противопоставяне нанастъпателните възможности на Русия, която включва в себе си промяна и разширяване на системите на ПРО», уточни помощникът на замглавата на Пентагона Брайън Макеон в посланието си до комитета по международни въпроси към Сената.

Тези изявления предизвикаха истинска истерия, едва ли не сред всички конгресмени — без значение на партийната им принадлежност.

News Front

 

 

Тагове: ; ;