ВВС на САЩ изпращат шест стратегически бомбардировачи В-52  Stratofortress в своята авиобаза на остров Гуам южно от Корейския полуостров. Това се казва в разпространеното изявление на пресслужбата на ВВС.

«Шест бомбардировачи  B-52H Stratofortress и около 300 члена екипаж се насочват от базата на ВВС Барксдейл, щата Луизиана, към авиобаза Андерсен, за да подкрепят Тихоокеанското командване (ПАКОМ) на американските ВС», се казва в документа.

Пресслужбата на ВВС на САЩ припомня, че В-52 за последен път са се дислоцирали в региона през юли 2016 година.

Напряженность вокруг Корейского полуострова

Ситуацията на Корейския полуостров остава крайно напрегната.

През 2017 година КНДР проведе 20 изстрелвания на балистични ракети. На свой ред САЩ със съюзниците си постоянно извършват в региона широкомащабни морски учения.

Страните си отправят заплашителни изявления, не изключват нито един от вариантите за изход от ситуацията, в това число военен.

Планира се бомбардировачите този път «да проведат различни съвместни и двустранни учения с въздушните сили на самоотбрана на Япония, ВВС на Република Корея и Австралия» с участието на ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ.

Миналата седмица САЩ прехвърлиха в Гуам три стратегически бомбардировачи B-2 Spirit и около 200 военнослужещи от ВВС на САЩ «с цел подкрепа на усилията на Тихоокеанското командване на Въоръжените сили на САЩ, насочени за сдържането на заплахи в региона».

В авиобазата Андерсен също са разположени стратегическите бомбардировачи B-1B Lancer.

 Вашингтон нееднократно заявява, че счита за главна заплаха в Азиатско-Тихоокеанския регион политиката, провеждана от ръководството на КНДР.
В събота агенция  ЦТАК
отбеляза, че САЩ са «най-добрата мишена» за «артилерийските части на севернокорейските ракети от клас «Хвасон», които ще вземат на прицел не само остров Гуам, но и континенталната част на САЩ».
«Хвасон-15», според Пхенян, може да носи ядрена бойна глава и до достигне до териториите на САЩ, а ракетата е напълно достатъчна за удар по Гуам, според КНДР.
Двете писти в авиобаза Андерсън могат да приемат самолети от всички класове.
В случай на аварийна ситуация тук могат да извършват кацане и космически кораби.
В базата има инфраструктура за продължително разполагане на бомбардировачи  B-52 Stratofortress, B-2 Spirit и B-1B Lancer и за спомагателни акции, които да се базират в базата на ротационен принцип.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;