Полицията на Мианма откри снощи огън срещу тълпа будисти, опитали се да превземат държавна сграда в град Мраук У, щата Ракхайн. Седем демонстранти бяха убити, тринайсет — ранени, а 20 полицаи пострадаха от хвърлени камъни, съобщиха днес органите на реда за Франс прес.
Властите предизвикаха гнева на тълпата, като забраниха демонстрация на националисти в памет на някогашното будистко кралство Ракхайн.
Силите за сигурност призовали тълпата да се разпръсне и дали предупредителни изстрели във въздуха с гумени куршуми, но без резултат. Тогава полицията стреляла с бойни куршуми, за да възпре и да разпръсне хората, обясни Мио Сое, говорител на полицията.
Тази сутрин градът отново бе спокоен, добави той.
Агенцията припомня за напрежението в щата Ракхайн, където армията предприе миналото лято репресии, принудили над 650 000 мюсюлмани от малцинството рохинги да избягат в съседен Бангладеш. ООН и правозащитници нарекоха акцията «етническо прочистване».
Вчерашните размирици в този будистки район избухнаха часове след като Мианма и Бангладеш договориха връщането на избягалите рохинги в родината, посочва АФП, бта

Тагове: ;