Двете основни партии, борещи се за независимост на Каталуния, обявиха вера, че са постигнали съгласие да номинират Карлес Пучдемон за поста на регионален лидер на областта. Той е в изгнание в Белгия, след като Мадрид го отстрани от лидерския пост на Каталуния миналата година след незаконния референдум за независимост на испанската автономна област.
Партиите «Заедно за Каталуния»  и «Републиканска левица на Каталуния» са съгласни да подкрепят Пучдемон като кандидат за президентския пост на областта Каталуния, обявиха в общо изявление двете партии.
Миналата седмица испански медии и пожелали да останат анонимни говорители на двете партии съобщиха, че те са се договорили да се опитат да преизберат Пучдемон на ръководния пост на Каталуния.
Днес е първото заседание на новия каталунски парламент, избран на 21 декември миналата година. Тогава най-много гласове спечели партията «Гражданите», но сепаратистките партии  — «Заедно за Каталуния» на Пучдемон и «Републиканска левица на Каталуния» на Ориол Жункерас, получиха крехко мнозинство в регионалния парламент. Жункерас, бивш вицепремиер на Каталуния, е в арест в Испания по обвинения в бунт и сепаратизъм.  Пучдемон, който може да бъде арестуван, ако се върне в Испания, иска да встъпи в длъжност от разстояние, бта

Тагове: ; ; ; ;