Поетапната отмяна на антируските санкции  при наличието на прогрес в изпълнението на Минските споразумения е целесъобразна, твърди канцлерът на Австрия Себастиян Курц в интервю за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«ЕС трябва да настоява за прогрес в украинския конфликт, за реализирането на Минските споразумения. В случай на прогрес е желателна да се отменят санкциите стъпка след стъпка, за да се създадат стимули за по-нататъшно подобряване на ситуацията, за които по-рано говори президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер», каза австрийският лидер.
Курц подчерта, че «в Европа може да има мир само с Русия» в качеството й на партньор, а не в качеството на опонент.
Отношенията между Русия и Европейския съюз се влошиха на фона на украинската криза.
Западните страни въведоха редица санкции срещу Москва, която предприе ответни действия.
При това руските власти многократно отхвърляха обвиненията на западните страни за намеса в делата на Украйна.
Москва подчертава, че не е страна във вътрешния конфликт в Донбас и субект в Минските съглашения за регулирането.
Русия нееднократно отбелязва, че е контрапродуктивно да се разговаря с нея на езика на санкциите.

По-рано се съобщи, че членът на комисията по европейските дела към Сената на Франция Кристоф-Андре Фрас счита за абсурдна ситуацията със санкциите на Европейския съюз спрямо руски лица и твърди, че това няма да продължи дълго време.

«От своя страна винаги НЕ съм одобрявал абсурдната ситуация, в която се намираме, говорейки за санкциите относно руски лица. Защото възпрепятстването на пристигането на лица, за да седнат на масата на преговорите, довежда до неправилна ситуация», каза Фрас по време на срещата си с председателя на комитета по международните въпроси към Съвета на Федерациите на Русия Константин Касачов.

Фрас отбеляза, че такава позиция — за недопустимостта на санкциите по отношение на лица от Русия — се подкрепя от малцинство във френския Сенат.

«Ние сме няколко човека, стараем се да лансираме тази гледна точка. Не е безполезно да се припомня нашата позиция всеки път», подчерта той.

Според него, ситуацията със санкциите по отношение на лица от Русия няма да продължи дълго.

На свой ред президентът на Института Жана Леканюе, бивш заместник председател на комисията по европейските дела към Сената на Франция Ив Поцо де Борго съобщи, че е подготвен доклад, който се отнася до взаимоотношенията между Русия и ЕС, той го е предоставил на Касачов

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;