Немското списание  Focus, позовавайки се на военни експерти препоръча на НАТО да укрепи позициите си в Балтийско море в отговор на «експанзията» на Русия.


Но читателите на изданието не подкрепят логиката на експертите.

Списанието отбелязва, че Балтийско море в последните години ще престане да бъде «море на мира» в резултат на «политиката на експанзия», която уж провежда Русия от 2014 година.

Признаци на «експанзия» в Балтика списанието нарича съвместните учения между Русия и Китай през лятото на 2017 година, «курсирането» в региона на най-големия руски кораб «Дмитрий Донски» и «гигантските» учения Запад-2017, проведени заедно с Беларус.

Изданието цитира изявлението на военния експерт от Цюрих Алберт Щахел, който призвовава към значително увеличаване на контингента на НАТО в Прибалтика,  за да може «недвусмислено да се създаде нов фон на заплаха за Русия» и да се сплаши Путин с ядрена война.

Списание също нарича новия център за управление на ВМФ на Германия в Рощок отговор на «експанзията» на Русия, защото обектът в бъдеще може да се използва от НАТО.

Но читателите на Focus не подкрепят действията на алианса по отношение на Русия.

«НАТО трябва да се замисли над това, че повече не бива да се разширява. Даденото на руснаците обещание за неразширяване на Изток вече е нарушено. В края на краищата тези действия приключиха с Украйна — сега имаме дестабилизирана Украйна. НАТО не разрешава конфликтите, то ги създава!», пише Томас Михел.

«Всичко това е лъжа. Кой има бази по целия свят? Чий интереси заплашват целия свят? Кой провежда истинска агресивна външна политика? Кой разполага, въпреки обещанията си, все повече свои системи на Изток? Всичко това е САЩ. В тази статия на Фокус няма нито нищо реално», отбеляза Андрейс Щрьодер.

«Аха, ясно, значи руснаците имат интерес от ядрена авантюра на прага си? Ние, немските потребители, трябва да бъдем щастливи, че към нас в Германия се изграждат надеждни тръбопроводи с природен газ през Балтийско море, че нас повече няма да могат да ни шантажират десетки крайбрежни държави.

Немците винаги са преуспявали, когато Русия и Германия са действали заедно, но това трябваше вече да го знаете от историята», пише Хари Щаудахер.

«Политиците от Европа трябва най-накрая да се върнат към мира и разведряването, а не да позволяват на американците да ни въвличат във война», възмущава се Клаус Фишер.

Отбелязваме, че президентът на Русия Владимир Путин нееднократно коментира активността на НАТО около руските граници.

По време на октомврийското заседание на клуб «Валдай» Путин заяви, че на Русия са й известни «всички стъпки» на западните сили, той отбеляза още:

«Всичко е под контрол».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;