Основателят на един от най-крупните и популярни частни разузнавателни компании в света Statfor Джордж Фридман реши да сподели впечатленията си около пътуването си в Русия.

Струва си да отбележим, че често  Statfor бива наричан от различни експерти частен филиал на американското Централно разузнавателно управление, но самият Фридман не счита така.

По време на визитата си в Русия, както признава самият основател на частната разузнавателна структура, той се срещал не само с руските си колеги и специалисти, но и със студенти.

В резултат на пътуването Фриман разбрал, че САЩ никога не са разбирали докрай Русия и едва ли ще могат да направят това и в бъдеще, защото позицията на Вашигтон по въпроса е много консервативна.

В същото време, както признава самият американец, действията на САЩ,  насочени срещу Русия, в момента си остават твърде неефективни и не носят нужния ефект.

«Руснаците на генетично ниво са по-издръжливи от американците», отбелязва основателят на «филиала на ЦРУ».

Освен това, Фридмат обръща внимание върху факта, че понастоящем санкциите на Запада срещу Русия са почти безполезни и по никакъв начин на влияят върху Русия, но в същото време те се отразяват негативно върху САЩ и страните от Европа.

В заключение в доклада си от пътуването в Русия основателят на  Statfor отбелязва, че в случай на военни действия на САЩ срещу Русия при американците ще бъде налице само един план на действие: или веднага да избият руснаците, или да не ги пипат въобще.

А, отчитайки факта, че е доста трудно да се избият всички руснаци, а практически е невъзможно да се сломи духът им по какъвто и да било начин, отбелязва Фридман, е по-лесно въобще да не се започва конфликт с тях.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;