Във Въоръжените сили на Русия скоро ще постъпи оръжие от «Междузвездни войни».

Обсъжда се създаването на самолет с мощна лазерна система, която може да унищожи вражеската техника както на земята, така и във въздуха.

Естествено, проектът е напълно секретен и на този етап няма много детайли около създаването му.

Министерството на отбраната на Русия реши не да открива наново колелото, а да възстанови стария проект от 80-е години А-60.

фото: maxpark.com
При създаването на проекта за основа е взет военно-транспортният самолет Ил-76.
По време на тестовете, проведени от военните, станало ясно, че системата може само за заслепява, но не и да нанася сериозни вреди, затова проектът бил свален от дневния ред. 
фото: militaryarms.ru
С разработката на подобно оръжие се занимавали и американците. Проектът «Лъчът на смъртта» измъкнал от военния бюджет пет милиарда долара.
В резултат след четири години на базата на «Боинг-747» бил създаден самолет с «Лъч на смеха», който може да поразява само картонени корабчета и хартиени манекени.
При това мощността била толкова малка, че се налагало самолетът да се снижава толкова, че се превръщал в чудесна цел за средствата на ПВО на противника.
След множество язвителни забележки по повод ефективността на оръжието в американските СМИ, проектът бил свален за неопределен срок. 
фото: chert-poberi.ru
Но създаването на лазерно въоръжение и в момента се счита за едно от перспективните направления.
За разлика от обикновените снаряди, лазерният лъч не се влияе от въздействието на вятъра, а и скоростта на лъча се равнява на скоростта на светлината, затова точността при поразяване нараства до 100 %.
Страната, която първа създаде мобилна установка с неограничен брой бойни комплекти, ще определи световните тенденции при проектирането и създаването на нови образци въоръжение за десетилетие напред.
Според информация, появила се в СМИ, модернизираният самолет А-60 ще бъде снабден с оръдия от ново поколение.
Мощността на лъча ще бъде 600 Мдж. Разрушенията, които лъчът може да причини, са съпоставими със 150-килограмов тротилов еквивалент, това примерно е около 30 пъти с по-голяма мощност от бронебойния 152-мм снаряд. 
фото: funlib.ru
Лазерното оръжие има и недостатъци. Главно понастоящем това е високата енергоемкост на оръжието.
Дори за неголям по мощност лазер се изисква ток от 250 ампера. Руските учени са решили този проблем по доста обикновен начин — сложили долу в ниската част на фюзелажа редица генератори, които изработват ток от натрупваната енергия — докато самолетът лети, оръжието стреля.
Друг недостатък на лазерното оръжие е атмосферното влияние. Например, лек дъжд може да намали мощността на лъча с 15 %, а силен дъжд до 50-80 % от мощността.
При дъжд и снеговалеж лазерът ще бъде безполезен.
Единственото място, където може да се прилага цялата мощност на оръжието, е космосът.
News Front

Тагове: ; ; ; ;