Сърбия оценява днешното убийство на Оливър Иванович в Косовска Митровица като терористичен акт. Виновниците, които и да са те, ще понесат наказанието си, каза днес на спешна пресконференция президентът на Сърбия Александър Вучич.

Белград има намерение да вземе участие в следствените мероприятия, по този повод са изпратени искания до УМНИК и Еулекс — международни миротворчески части, работещи в Косово.

«Убийството е извършено на територия, която ние не контролираме, затова не можем веднага да пристъпим към разследване. Помолих Могерини всичко да бъде извършено професионално.

Убийците би трябвало да са оставили следи. Сърбия има намерение да се включи към разследването», каза президентът.

Той припомни, че неотдавна един от лидерите на косовските албанци публично е заплашил «да отиде до Ниш» — град в централна Сърбия.

«Нашият отговор е: те няма да стъпят в Ниш. Нашият отговор е: нека и не се опитват да вкарват косовски сили северно от Косово. Предупреждавам и Прищина, както и другите центрове на сила — не използвайте възможността албански ботуши да стъпват северно от Косово».

Вучич каза, че счита убийството за по-рано планирано. Той добави, че който и да е бил това, той ще бъде открит и ще понесе наказанието си.

Вучич призова хората за запазят спокойствие. Отговаряйки на въпрос на журналистите, той още веднъж повтори, че не бива да се допуска използването на този терористичен акт за засилване на косовските сили.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;