В последните няколко години Русия активно увеличава своите златни запаси и понастоящем има три пъти повече злато от САЩ.

Това превръща Русия чрез нейната златна стратегия в най-силната златна държава в света, а антируските санкции тласкат валутата на САЩ към неминуем КРАХ, пише invest.usgoldbureau.com.

Докато САЩ претендират, че имат най-много злато в света, в процентно съотношение спрямо нивото на икономика това съвсем не е голям обем (1,8%) в сравнение с настоящия запас на Русия  (5,6%).

Западната преса е пълна със съобщения, че санкциите са разрушили руската икономика и са срутили валутата, но това просто не е истина, в противен случай защо тогава постоянно се говори за допълнителни санкции?

Имайки само неголям външен дълг, Русия се намира в значително по-силно положение, отколкото много  други страни, тя е напълно способна да се противопостави на западните санкции.

Една от причините, поради които Русия увеличи три пъти своите златни запаси — това е намаляването на въздействието на санкциите, златото обезпечава стабилна покупателна способност по целия свят.

Нещо повече, по този начин Русия защитава себе си от бъдещия крах на Запада, в частност — от краха на валутата.

Русия заедно с Китай съкращават своите доларови запаси и увеличават запасите си от злато.

Бидейки 5-ти по величина производител на злато и един от най-крупните купувачи на злато, тя прави това напълно успешно.

Русия е на първо място по златни запаси по показателя съотношение на златото към БВП.

За САЩ това означава ускорено срутване на американската валута.

Колкото по-често прилагаме санкции спрямо други страни, толкова по-бързо те работят за създаването на алтернативна система за световна търговия, а това още повече понижава икономическото влияние на САЩ, пише изданието.

Всяка нова страна, която се опитва да се освободи от системата на доларовата търговия, създава още и още трудности за САЩ при намесата и обуздаването на този процес, пише изданието.

През 2017 година доларът на САЩ изгуби 10 % от своята стойност.

Това е най-лошият показател от 2003 година.

Руската рубла нарасна с 6.5 % по отношение на долара.

Цената на златото се увеличи с 13 % по отношение на долара и само с 6 % спрямо руската рубла.

Така с всеки долар в резерва, който е консервиран в злато, Русия укрепва своето финансово положение и отслабва силата на долара.

Много експерти твърдят, че това положение ще се запази и през 2018 година.

Страните от БРИКС активно разширяват кръга от партньори, готови да си сътрудничат извън пределите на «доларовата вселена», а златото играе важна роля в гарантирането на техните търговски споразумения.

Крахът на долара на САЩ вече се задава на хоризонта.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;