Държавите-партньори на НАТО трябва да продължат икономическите и законодателните преобразувания, които са необходими, за да се поддържа необходимото ниво на военни възможности.

Това заяви във вторник председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел, откривайки първото заседание на двудневната сесия на тази структура, в която влизат началниците на генералните щабове на 29-те държави от алианса.

«Предстои ни да обсъдим перспективите за развитие на възможностите на НАТО за проектирането на стабилност в съседните региони, за което значителна роля играят отношенията с нашите партньори.

Освен собствените военни преобразувания в държавите-партньори на НАТО, те трябва да обезпечат надеждната законодателан и юридическа институционална основа, а също икономическите условия, които биха могли да поддържат ефективни военните възможности на алианса», заяви той.

«Утре ще се състоят две срещи с нашите партньори от Украйна и Грузия, чийто представители ще ни информират за ситуацията в региона», отбеляза той.

Според него, по време на тези заседания ще се обсъжда въпроса за реформите в Украйна и пакетът от практически мерки за подкрепа на Грузия от страна на НАТО.

Терминът «проектиране на стабилност», който широко се използва в НАТО, е мека форма на термина «проектиране на сила».

Ако под «проекцията на сила» се разбира способността на държавата да води бойни действия в отдалечени от нейните граници територии, то «проекцията на стабилност» на НАТО — това е разширяване на партньорството и сътрудничеството на алианса със съседите и отдалечените страни за разпространение на влиянието там, както и на възможностите да се използват военни сили и средства в тези държави в интерес на НАТО. Това, според виждането на Брюксел, ще съдейства за укрепване на стабилността в различните региони на света.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ;