САЩ вероятно ще се опитат да ликвидират сделката, която дава на руските военно-въздушни сили възможност да използват военните бази на Египет.

На снимката: Путин и Сиси посещават руския крайцер «Москва»

Кайро и Москва постигнаха предварително споразумение, според което всеки може да използва въздушното пространство и военните бази на другата страна.

«Ню Йорк таймс» счита това за египетското «оскърбление» за САЩ и цитира официалния представител на Държавния департамент в оставка, в чието изявление се казва, че това ще бъде сериозен проблем за американо-египетските отношения:

От практическа гледна точка присъствието на руските самолети в Египет предизвиква загриженост по повод оперативната безопасност на американските военнослужещи и от своя страна изисква координация с американските военни самолети, намиращи се в едно и също въздушно пространство.

«Това е сериозен проблем за отбранителните отношения между САЩ и Египет», заяви Андрю Милер, бивш високопоставен чиновник от Държавния департамент, който в момента се занимава с проекта «Близкоизточна демокрация».

Очевидно е, че на американците не им харесват укрепващите египетско-руски връзки.

Разбира се, че това е така, след като САЩ 40 години бяха окупирали египтяните, за да остане страната в лагера на Запада…

Но какво тук е от интерес на Русия?

Египетската власт вече няма доверие на американския си патрон, защото през 2011 година те не успяха да застанат заедно рамо до рамо срещу «Мюсюлмански братя».

Нещо повече, САЩ подхранваха ислямисткото въстание в Сирия, където Египет иска да спечели човекът на Москва — Асад.

По такъв начин Египет има всички основания да развива отношенията си с Русия и да подава ръка за помощ на Москва.

Вярно, Египет е твърде далеко, за да може да оказва непосредствена помощ в Сирия. Използването на египетските бази би било необходимо, ако Москва планираше да се сражава с ИДИЛ в Синай в Египет или да се намесва в либийския процес.

Но няма никакви признаци за това, че Русия има интерес от по-нататъшни кампании преди операцията в Сирия напълно да бъде завършена.

В миналото Москва присъстваше в Египет още по времето на СССР.

Хиляди съветски съветници, летци и екипи на ПВО взеха участие в арабо-израелската война в периода между 1967 и 1973 години.

Едно е сигурното:
Вашингтон ще направи всичко възможно, за да не се състои сделката между Русия и Египет.

Защото, бидейки свързан с Москва, Египет ще стане значително по-независим от САЩ.

Автор: Марко Мариянович

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;