Американските законодатели призоваха телекомуникационната компания AT&T да спре всякакво търговско сътрудничество с китайски производители на мобилни телефони Huawei, а също с китайския оператор  China Mobile във връзка с опасения в сферата на националната сигурност.

Това съобщава във вторник агенция  Reuters,

позовавайки се на двама помощници в Конгреса, споделили информацията в условия на конфиденциалност.

Както отбелязва Reuters, опасенията на експертите по национална сигурност се базират на това, че, според тях, данните от устройствата Huawei могат да бъдат получени и от спецслужбите на Китай.

Според източника на агенцията, в момента законодателите информират американските компании за това, че ако те си сътрудничат с  Huawei или China Mobile, ще се сблъскат с ограничения в сферата на търговията.

На мобилния оператор China Mobile се предлага да се откаже да получи лиценз за дейност в САЩ, молбата е подадена от Пекин през 2011 година.

«Участието на Китай при продажбата на оборудване повдига множество въпроси за националната сигурност, които се нуждаят от задълбочено и неотложно внимание», споделил член от учредената от Конгреса комисия за контрол в сферата на икономиката и сигурността във връзка с американо-китайското сътрудничество.

По-рано конгресмените-републиканци Майкъл Конеуей и Лиз Чейни предложиха законопроект, в съответствие с който се предлага да се забрани на правителството на САЩ да сключва договори с  Huawei и китайската компания за производство на телекомуникационно оборудване ZTE, а също да се възползва от тяхна продукция.

Миналата седмица представителят на министерството на търговията на Китай заяви за готовността на Пекин да защити своите компании от протекционистките мерки от страна на САЩ.

По-рано Тръмп нееднократно изразява безпокойството си по повод големия дефицит в търговския баланс в търговията с Китай.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ;