Русия едва ли някога ще се раздели с Крим, затова Вашингтон трябва да се откаже от предишната си политика и да започне да изгражда отношения с Москва, изхождайки от реалността.
Такова мнение изрази преподавателят от Воено-морския колеж на САЩ в Нюпорт Лайъл Голдшайн в статия, публикувана на сайта  National Interest.

Според него, Русия и Крим са свързани от дълга обща история.

В частност, в материала се говори, още през 1783 година полуостровът е станал руски.

Освен това, руснаците нееднократно са защитавали Крим в най-крупните си сражения срещу Великобритания, Франция, а също срещу Османската империя в Кримската война, както и срещу нацистка Германия във Втората световна война.

«По-дълбокото познаване на историята би могло да помогне на американските политици да спрат процеса на свободно падане в отношенията между Русия и САЩ, който заплашва Украйна, Европа и целия свят», завършва Годщайн.

Крим стана руски регион след проведения там през март 2014 година референдум, в който болшинството жители на полуострова изразиха желанието си да се присъединят към Русия.

По повод конкретните исторически гореописани събития, припомняме фактите:

На 9 януари 1792 година е подписан Яският мирен договор, който окончателно скрепява правата на Русия над Крим.

Екатерина Великая и граф Потёмкин
Екатерина Велика и граф Потьомкин

Яският мирен договор слага края на руско-турската война от 1787—1791 години. Преговорите се провеждат в град Яси в Молдовското княжество (сега територия на Румъния).От страна на Руската империя присъстват княз Г.А. Потьомкин, а след неговата смърт — княз А.А. Безбородко, от турска страна — великият везир Коджа Юсуф паша.

Манифест о Ясском мирном договоре с Османской Империей, 25 февраля 1792 года.
Манифест за Яския мирен договор с Османската Империя, 25 февруари 1792 година
Договорът присъединява към Русия цялото Северно Причерноморие, включително Крим, засилва нейните позиции в Кавказ и Балканите.
Към Русия се присъединяват земите между Южен Буг и Днестър, по които е разположена нова граница.
На Кавказ се възстановяват границата по река Кубан.
Турция се отказва от претенциите си към Грузия и се задължава да не предприема каквито и да било враждебни действия срещу грузинските земи.

Опасявайки се преследвания от страна на властите от Османската империя, Молдовското княжество е напуснато от значителен брой жители, болшинството от които се преселват зад Днестър.

В Очаковска област са основани градовете Григориопол (1792 г) и Тираспол (1795 г).

Присъединяването към Русия след Яския мирен договор на териториите между Южен Буг и Днестър многократно ускорява заселването и стопанското усвояване на този регион.

През 1794 година в земите, получени в резултат на Яския мир, е основан град Одеса.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;