Превод:

И до днес никой все още не е успял да изясни, кой всъщност ги управлява и финансира, макар журналистите от Чехия да изгубиха за това много години.

Но усилията на тези журналисти не попречиха на 30-те «проруски» сайта ежедневно да разпространяват в Чехия теории на заговора, клевети, измислени скандали за несъществуващи мюсюлмански мигранти и атаки на САЩ, НАТО и Европейския съюз, а също да превъзнасят Русия и проруския президент на Чехия Милош Земан.

На пръв поглед броят на тези сайтове може да изглежда достатъчно незначителен, но в условията на малка страна с малък рекламен пазар и слаби «водещи» СМИ, подобни сайтове се превръщат в действителна сила.

Една четвърт от обществеността в Чехия не само чете и има доверие на проруските «алтернативни» сайтове, но и ги избира като основен източник на новини.

С времето неспиращият поток от фалшиви новини и оскърбителни изявления промени фокуса на обществените дебати в тази държава от Централна Европа, която не толкова отдавна беше опора на трансатлантическата солидарност: сега НАТО се подкрепя в Чехия от по-малко от 50 %, а Европейският съюз — още по-малко.

Измислените истории — например, историята за това, че главният опозиционен кандидат е тясно свързан с тайната полиция или че САЩ тайно финансират протестите срещу Земан — са фона на президентските избори в Чехия.

Върху резултатите от предишните президентски избори повлия публикуваното в последните минути изявление за това, че опонентът на Земан е свързан с нацистите…

Политиката в Чехия, както и немската такава, вече в много отношения изпитва върху себе си влиянието на Русия.

Започвайки от информационните издания с техните тайни източници на финансиране и завършвайки с явните връзки между апарата на президента на Чехия и някои руски компании в страната, целият политически ландшафт вече е подложен на деформация.

Сензационното изтичане и публикациите на откраднатите от хакерите материали не са толкова необходими, когато значителна част от населението вече се е хванала на въдицата на подкрепената от Русия пропаганда, а значителна част от правителството вече е свързано с Русия.

Подобна форма на непрекъснато изкривяване на действителността се превърна в основната тема на 200-страничния доклад под името «Асиметричната атака на Путин върху демокрацията в Русия и Европа», който тази седмица бе публикуван от апарата на комитета по международните въпроси към Сената в САЩ.

В този доклад няма раздел, посветен на Чехия, но там има раздели, посветени на Франция, Германия и Великобритания, а също на Унгария, България и страните от Балтика.

Докладът рисува доста мрачната картина на дългогодишните и непрекъсващи опити да се дестабилизира политиката и икономиката на всички важни съюзници на САЩ в Европа.

 

Някои страни се опитват да се борят с влиянието на Русия. Страните от Балтика и северна Европа започнаха реализирането на програма за следене на дезинформацията, а френските СМИ се подготвиха за намесата на Русия на миналогодишните президентски избори и активно се съпротивляваха.

В същото време САЩ не се активизираха пред предизвикателствата на този нов свят.

Нашата собствена политика е толкова силно изкривена от президента, който отказва да признае своите връзки с Русия, че републиканците-членове на комитата по международните въпроси към сената отказаха до сложат подписите си под този подробен, аргументиран и напълно несензационен доклад и да се вслушат в посочените в него разумни и прагматични препоръки.

Част от европейското политическо ръководство постепенно започва да се концентрира върху тази заплаха — заплахата за единството на алиаса и демокрацията като цяло — която представляват руските компании за влияние.

Но тази Америка, който в миналото пое ролята на лидер в борбата срещу фашизма и комунизма, вече я няма.

Сега САЩ не само няма последователна и детайлно измислета стратегия — в доклада се казва, че Държавният департамент на Рекс Тилърсън отказва да се отнася към този проблем сериозно, независимо от исканията на Конгреса.

Няма дари символичен стремеж на солидарност към съюзниците и отстояване на демократичните ценности….

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/the-america-europe-needs-right-now-is-missing/2018/01/11/a77f83c6-f6f9-11e7-

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;