Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров коментира по време на голямата пресконференция възможността да се предостави на главния редактор на  WikiLeaks Джулиан Асанж руско гражданство.
«Знаете, че този въпрос е геополитически: как би постъпила Русия, ако Асанж помоли за руско гражданство? Разглеждаме подобни ситуации, преди всичко от гледна точка на хуманността.
Така беше и по отношение на Едуард Сноудън.
Той помоли за убежище, ние му предоставихме убежище, в това число отчитайки последствията, с които заплашваха обвиненията по негов адрес», отбеляза министърът.
Той припомни също, че понастоящем Сноудън «живее, работи и се изразява свободно по всякакви теми».
«Просто не мога да коментирам какво би било «ако …»Асанж в момента не е в Руската Федерация. Но това, че този проблем трябва по някакъв начин да се регулира, с това съм абсолютно съгласен, ние с разбираме възприемаме тези действия, които се предприемат от властите на Еквадор. Надявам се, че и всички други участници ще се ръководят от здравия разум, в това число нашите британски колеги», завърши Лавров.
На 11 януари се съобщи, че Асаж е станал гражданин на Еквадор.

По-рано се съобщи, че дипломатическите обекти на Русия  разположени на американска територия са неприкосновени съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, одобрена от САЩ, напомни основателят на  WikiLeaks Джулиан Асандж в Twitter.

Снимка: globallookpress.com

Асандж написа, че руските дипломатически мисии са част от стандартните дипломатически обекти и са неприкосновени в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения (VDR), одобрена от САЩ.

В събота, 2 септември, ФБР САЩ претърси сградата на търговското представителство на Русия във Вашингтон, което се явява руска собственост имаща дипломатически имунитет.

( Представителството на Русия във Вашингтон)

Въпреки това обаче САЩ решиха да демонстрират пред света наглостта да не спазват подписани Конвенции, просто защото смятат, че на тях всичко им е позволено.

Всъщност, безцеремонното американско поведение и нарушаването на подписаната от самите тях Конвенция за дипломатическите отношения, се явява израз на изтървани нерви и истерия, предизвикана с последното поражение на ИДИЛ* в Сирия  ( терористична организация забранена в Русия и редица страни.) 

Сирийската правителствена армия с подкрепата на ВКС Русия освободи град Акербат, което значително смали размера на котела в този район, в който се намира и една от последните боеспособни групировки на ИДИЛ, протеже на САЩ. Оперецията по освобождението на града е проведена с помощта на спецподразделенията на сирийската армия » Ловци на ИДИЛ».

Любимият проект на ЦРУ » ИДИЛ» все повече  губи сили, и дните му вече са преброени.

Тази необратимост и предизвиква истерията на САЩ.

А Русия, разбира се, както винаги действа на ниво, с което печели все повече уважението на световната общественост.

Министерството на Външните работи на Русия вече е изпратила официална протестна нота.

В документа се подчертава, че подобни действия нарушават международното право и виенските конвенции за дипломатическите и консулските мисии.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;