Военно-техническото сближаване между Турция и Русия твърде силно тревожи американските съюзници на Анкара в НАТО.

Но в дадения случай трябва да се отбележи поведението на турските военни, които проявяват жив интерес към системата  SAMP-T, разработвана от френско-италианския  EUROSAM.

В последно време руските разработки станаха толкова интересни за турската страна, че Анкара реши още повече да укрепи сътрудничеството в професионалната сфера. Турските военни дори решиха да се откажат от първоначалните си планове самостоятелно да разработват програмното обезпечение, а също системите за опознаване «свой-чужд», а с тази така важна работа да се занимаят руските производители на перспективния С-400.

Едновременно с това се наблюдава стремежът на американците да откажат турците от С-400.

Например, неотдавна президентът на САЩ Доналд Тръмп, говорейки за своя стремеж да запази американското присъствие в близкоизточния регион, неочаквано заяви за готовността си да помогне на своите съюзници в региона с американските системи за ПВО.

Този ход на американската страна е трудно да се интерпретира по друг начин, освен като опит да се подрони забелязаното руско-турско военно-техническо сътрудничество.

Но, съдейки по интереса на Анкара едновременно към руските и европейските противоракетни системи, може да се предположи, че предложението на САЩ няма да окаже принципно влияние върху руско-турските планове.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;