Лидерът на ЛДПР Владимир Жириновский изгони украинския политолог Вадим Трюхан от студиото на програма  «60 минут» по време на спора за американското оръжие в украинските национални батальони в Донбас.

Жириновский и Трюхан влязоха в спор за въоръжението от САЩ, което използват в Донбас националистическите батальони на украинската армия, в частност полк «Азов» — това стана известно от публикуваните от самите бойци снимки с американско оръжие.

Руският политик предупреди, че Москва няма да допусне унищожаването на мирното население в Донбас с употребата на американско въоръжение и изрази убедеността си,с че именно затова азовците сами са изтрили снимките си с оръжието от САЩ.


«Вижте ги как пораснаха вече. Те разбират напълно, че ще ги критикуват, вече  казват, че няма такова нещо. Защото на всяко място, в което се появи поне един снаряд към Добас, цялата войнска част ще бъде унищожена. Цялата дивизия, цялата армия», предупреди Жириновски.

Трюхан отговори на политика с предупреждение, че ще има жертви в случай, че Русия се застъпи за Донбас.

След това Жириновски се приближи към украинеца и се обърна към него с рязко изявление, предлагайки му да «излезе навън от студиото».

През цялото време на предаването Трюхан се държеше крайно предизвикателно, заявявайки, че Украйна «воюва с Русия» в Донбас. Той се опита да скрие липсата на доказателства с повишаване на интонацията си и с прекъсване на събеседниците.

Писателят и майор от опълчението на ДНР Захар Прилепин уличи украинеца в това, че той нито веднъж не е бил на фронта и не е виждал нищо с очите си.

Водещата на  «60 минут» Ольга Скабеева попита Жириновски, възможно ли е мирно решение на проблемите на Донбас. Политикът припомни, че  единственият вариант си остава разделянето на Украйна по брега на Днепър — в противен случай продължаването на конфликта заплашва Киев с разпадане на страната.

 

Трюхан рязко реагира на думите и на другите политици, на което Жириновски отговори:
«Млъкнете. Все все пак сте гост».

Украинецът обяви, че не желае да говори с Жириновски и няма да участва в предаване с него.

След това Трюхан напусна студиото, а руският политик подхвърли след него:
«Не ходи на гарата. Там ще те арестуват».

Припомняме, че Русия настоява за мирно регулиране на ситуацията в Донбас чрез политически методи, отчитайки интересите на всички страни в конфликта, в това число на ДНР и ЛНР.

Президентът на Русия Владимир Путин нееднократно нарича руснаците и украинците един народ, разделен под външно въздействие.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;