В последно време Русия и Саудитска Арабия се опитват да установят работно взазимодействие на висше ниво, за да могат активно да влияят на нефтения пазар.

Настоящата цена от 70 долара за барел устройва всички играчи, но американците обичат да създават сюрпризи, а това трябва да се има предвид, отбеляза независимият аналитик Дмитрий Адамидов.

В рамките на заседанието на мониторинговия комитет в Оман на 21-22 януари главата на Министерството на енергетиката на Русия Александър Новак планира провеждането на редица двустранни срещи, в това число с министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал Фалих.

Участниците в комитета ще обсъдят вариантите за коригиране на сделката ОПЕК+ и механизъм за излизане от споразумението.

«На нефтения пазар ситуацията е балансирана. Но нефтеният пазар се отличава от пазара на акции или валута.

Всяка информация за излизане от сделката са пазарни слухове, свързани с желанието на спекулантите да спечелят.

Никой няма нужда от ценова война. И макар дълго време отношенията със Саудитска Арабия да не бяха много добри, сега ситуацията е променена. Използваме всяка възможност, за да установим контакти на ниво министри и по-малки изпълнители за работно взаимодействие», коментира  експертът.

Припомняме, че продължаване на сделката за ограничаването добива на нефт до края на 2018 година бе оформено по време на срещата във Виена в края на ноември 2017 година.

Самото подписване на споразумението ОПЕК+ се счита за политическа победа на Путин, която демонстрира неговото много сериозно влияние по въпроса.

Продължаването на сделката укрепва цената на нефта.

«Настоящата цена на нефта е приемлива за всички играчи в региона, защото тя от една страна вече позволява развитието на шелфовите местонаходища и други проекти, при които трудно се извлича нефт, а от друга страна това е възможност да се получат достатъчно прилични пари. С голяма степен на вероятност този курс ще се запази при всички участници в сделката ОПЕК+.

Разбира се, че има редица въпроси около действията на САЩ, защото американците традиционно обичат да създават сюрпризи, но едва ли те ще успеят физически да изтласкат на пазара нужните обеми, за да срутят цените», заяви Дмитрий Адамидов.

Така Русия и Саудитска Арабия демонстрират пред целия свят способността си да влияят върху политиката на пазара.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;