Ключовата дума в началото на 2018 година в западното експертно общество стана думата «вакуум».

С този термин се описва страшното оръжие в ръцете на Владимир Путин.

За плашещите сили на вакуума в последните две седмици заявиха министрите на външните работи на Германия и един от главните аналитични центрове на САЩ Eurasia Group.

След главните рискове, които  Eurasia Group вижда през 2018 година, е рискът от това, че геополитическият вакуум, създаден с отслабването на САЩ, все пак ще започне да се запълва, а тази перспектива се разглежда като еднозначно негативна за Вашингтон.

В прогнозата за 2018 година е посочено, че Путин ще изтласка САЩ от Сирия, ще създаде кибернетична заплаха за американската сигурност и дори ще хвърли в американското информационно поле компрометиращи материали, които целят дискредитирането на най-влиятелните представители на Републиканската партия, които пречат на Тръмп да оправи отношенията с Русия.

Ако сведем всички рискове за 2018 година в едно, то се получава следното: «вакуумъът се запълва с проблеми».

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел вижда аналогични тенденции, но им прави друга интерпретация и изводи.

В интервю за списание  Spiegel Габриел отбелязва, че САЩ постепенно губят позициите си на световната арена, а създаденият по този начин политически вакуум незабавно се запълва от Китай и Русия.

Един от най-влиятелните немски политици посочва, че Китай запълва вакуума в световната търговия, а Русия запълва «силовия вакуум», което особено се вижда в ситуацията в Сирия.

Ако се сумират оценките на Зигмар Габриел и  Eurasia Group, то излиза, че геополитическият вакуум се запълва от Русия и Китай, при това в този тандем се открива неприятна за Запада енергия, защото тандемът представлява икономическа, а и военна мощ, която успешно се проектира в ключовите региона на планетата.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;