Има мигове, в които се радвам, че не съм част от Националния съвет на БСП, а просто обикновен социалист.

Има мигове, в които никак не съжалявам, че отсъствам от големи партийни събития, защото това спасява нервната ми система и помага на кръвното ми да стои в нормални граници.

Казвам това, защото дори краткият преразказ в медиите за случилото се на последния пленум на НС на БСП, както и свидетелства на участниците в него, показват, че в БСП днес се е възцарила тежка безидейна атмосфера, белег на тоталната криза в лидерството на Корнелия Нинова!

И тук няма да говорим за апаратните хватки, за бюрократичните маневри, за нелепото «броене» на гласове, винаги в полза на лидерката, за това как всяко заседание на НС се е превърнало в епизод на «Отчаяни съпруги». Това са неща, които многократно сме говорили през последната една година, които сме повтаряли отново и отново, за да може поне някой да разбере какво се случва с левицата.

От ден номер едно съм наясно какво представлява Корнелия Нинова!

Тя е лидер-схема!

Няколко групички в БСП, които сега сигурно си късат косите и реват с кървави сълзи, решиха, че Михаил Миков трябва да бъде отстранен от поста си и натирен в историята. За целта, обаче, им трябваше модел, някакъв инженерен проект, който да напълнят със съдържание и много медиен пиар.

И така се роди проектът «Корнелия Нинова».

Като схема тя звучеше идеално — лидер-жена, амбициозна, нахъсана, яростна, неспираща пред нищо, бойна, нарцистична, самовлюбена и обожаваща медийната пудра!

На авторите на проекта им беше необходим шум, а не съдържаниеопаковка, а не стойност, блясък, а не идеи, медии, а не стратегия, пиар, а не идеология!

Нинова пасна идеално в заданието.

Всичко това бе обогатено с класически задкулисни маневри, извиване на ръце на отделни организации за подкрепа, щедри обещания за разпределяне на влияние и много любов из разни сайтове и вестници.

Като комбинираме това с немалко хвърлени средства, резултатът беше налице — Нинова се докопа до председателското място и започна цялостна операция по смяна на пола на партията.

БСП само за броени месеци бе превърната в класически бройлер — обгрижван и отглеждан продукт, който няма нищо общо с естествените пориви на електората си.

И това бе извършено през редица шокови операции в партията — щяхме да сме с АБВ, после бяхме без тях, щяхме да вкарваме вот на недоверие с ДПС, после без тях, щяхме да спечелим изборите, ама малко не ни стигна.

Нинова постигна бърза консолидация на партията и това й помогна за успеха на президентските избори, но всички пропуснахме да видим най-важното. Дори и решението за Радев, вярно и правилно решение, бе взето по грубо едноличен начин!

А това е самоубийствено.

БСП се сведе до Нинова!

Основните органи на партията закърняха и залиняха.

И се стигна дотам, че днес Изпълнителното бюро е просто политически кръжок, а Националният съвет прилича на истерично риалити, което се разпада, заради многото сюжети в него.

Всъщност проблемите на НС идват от факта, че Нинова напълно го е загърбила като орган и го е превърнала в нещо странично и чуждо.

НС е израз на колективното начало, а лидерката признава само своето мнение!

Всъщност проектът «Нинова» целеше точно това — да превърне БСП в проекция на един човек, да сведе многообразието в партията до нарцистичните изцепки на Нинова и така властта на бизнессоциалистите да бъде подпечатана окончателно.

Днес интелектуалните гърчове на БСП се дължат именно на тази безпътица и отчаяние.

И последното заседание на НС май го доказва по категоричен начин!

Час и половина спор само по дневния ред.

Около стотина присъстващи.

Кирчо Добрев на последния ред.

И безплодна дискусия, която съвсем логично завършва с патологичния отказ на Корнелия Нинова да се разграничи от своя заместник Кирил Добрев за изказването му за приватизацията.

Всъщност това е естественият завършек на лидерството на Нинова!

БСП днес е метафора на този безмилостен край!

Партия в идеологическа безпътица, заклещена между миналото и отвратителното настояще, формация в пълен ступор, подобна на кола, която се оказала в улица без никакъв изход.

Само лидер на партия в будна кома не би имал силите да се разграничи от зловещото изказване на Кирил Добрев!

Защото за мен това е централния симтом за болестта. Имаме заместник-председател на БСП, който само с едно изявление се опита да разруши години политическа история на съпротива.

Левицата беше единствената сила, която се съпротивляваше на привитазацията ала Костов, на грабежа, извършван с РМД-ата, а ето че само с една телевизионна изява Добрев разруши всичко!

На практика той обяви, че основното престъпление на прехода принадлежи на БСПи идеологията му е замислена от социалисти!

Очевидно все още съм наивен, защото не преставам да се учудвам, че Нинова не реагира!?

Нормалната реакция в такъв случай е не само да поискаш оставката на такъв човек, но и никога повече да не го пуснеш на «Позитано»!

А минимумът е моментално да се разграничиш от Добрев и да поискаш той да носи политическа отговорност за своите думи! Това пак щеше да е закъсняло, но поне здравословно действие.

Вместо това обаче, членовете на Националния съвет получиха някакво измъчено обяснение, че можело да се посвети цяло отделно заседание на НС, в което партията да се разграничава от изказвания на социалисти, които били различни от централната линия.

Нинова просто се барикадира в своята кула от слонова кост и се опитва да избяга от гнева на хиляди обикновени социалисти, които никога няма да забравят как Добрев се опита да ги изкара големите престъпници на прехода.

И всичко това в миг, в който уж БСП имаше реални шансове да разпери криле, да покаже, че през годините винаги трайно е била против приватизацията и нейния пазарен разгул.

Проблемът, разбира се, е че приватизаторите успяха да превърнат БСП в свое РМД и да я овладеят отвътре!

Заради това партията днес губи един по един основните си леви инстинкти за съпротива. И тук не говорим само за отсъствието на левицата от темата «Пирин», а за това, че БСП вече започва да се проявява основно по повърхностни теми и е неспособна да постави проблем в ярка дълбочина.

Още един пример — на заседанието на НС Корнелия Нинова на практика скри какви точно ще са мотивите на вота на недоверие. Тя обяви, че те били пратени на депутатите, ама повечето от тях така и не си спомниха да са получавали такава информация.

Излъга ли!?

Този вот също започва да се превръща в комедия!

Защо изобщо ни бяха необходими ДПС!?

По каква линия точно!?

И всъщност именно ДПС и тяхното бавене на топката убиха заряда в този вот! Направен в разгара на аферата «Кумгейт», той щеше да има един отзвук, направен днес това ще е дежурното упражнение по пиар на Нинова и на близкия й кръжец!

Но тук отново опираме до основната ни диагноза — БСП вече не е партия, а кръжок на Нинова и заради това партията мощно се деполитизира.

И резултатите от социологическите проучвания са безмилостни — БСП е замръзнала в своето безвремие, не помръдва!

Изкуственият допинг, който й инжектираха, вече се изпари, а основните проблеми никъде не са мърдали.

Само че Нинова е лидер, който рядко има досег с автентичната реалност. Тя се обгради с центрове и епицентрове и може би все още не може да види, че левицата се гърчи безпомощно и скоро това ще стане очевидно за всички!

Опасявам се, че от първите си дни проектът «Нинова» целеше точно това!!!

Румен Петков

Източник: Поглед

Тагове: ; ; ;