САЩ отказват да приемат многополюсния свят за реалност, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

«За нещастие, нашите американски колеги и техни съюзници продължават да искат да наложат възгледите си чрез диктати и ултиматуми. Те не искат да изслушат гледните точки на други центрове на световната политика», заяви Лавров на пресконференция в Москва за резултатите от дейността на руската дипломация през миналата година.

«Те използват множество методи, от разполагането на глобална система за противоракетна отбрана до едностранни санкции, екстратериториалност на собственото им законодателство и заплахите да решат всеки международен проблем по собствения си сценарий», добави външният министър.

Той подчерта, че 2017 г. е била сложна година с множество огнища на напрежение в различни части на света. Заплахите на Вашингтон сериозно влошиха ситуацията, подчерта Лавров, давайки за пример корейската криза.

Дипломацията на президента на САЩ Доналд Тръмп продължава линията на предшественика му Барак Обама, а в някои области оказва дори по-голям натиск, подчерта Лавров. Според него Вашингтон се опасява от равностойна конкуренция в няколко области, особено енергетиката и снабдяването на Европа с газ.

Руският външен министър предупреди още, че американските наземни комплекси за противоракетна отбрана «Иджис», които Япония реши да закупи, могат да бъдат използвани за офанзивни цели, защото системата им за изстрелване е с двойно предназначение. Русия изпитва съмнение към твърденията, че САЩ няма да участват в оперативния контрол на системата. Разполагането й ще хвърли сянка над отношенията между Москва и Токио, предупреди Лавров, цитиран от Ройтерс.

Миналият месец Япония реши да разположи на своя територия американските комплекси за противоракетна отбрана в отговор на нарастващата заплаха от ракетите на Северна Корея.

«Не ни е известен случай на земното кълбо, при който САЩ, след като са разположили свои въоръжения, да предадат контрола над тях на страната, на чиято територия се е случило това. Силно се съмнявам, че ще направят изключение в този случай», подчерта Лавров, цитиран от ТАСС.

Москва е готова да започне диалог с Вашингтон за противоракетната отбрана, добави руският външен министър. Въпреки уверенията на САЩ, че тя не е насочена срещу Русия, «има множество доказателства, че това не е така», подчерта той.

Русия продължава да уважава териториалната цялост на Украйна в границите след референдума в Крим, заяви Лавров. Той изрази увереност, че САЩ и Европа виждат, че украинските власти се опитват да провокират силова фаза на конфликта, като по този начин отвлекат вниманието от факта, че саботират мерките от Минск.

Тагове: ; ; ;