Президентът на Турция Реджеп Ердоган има намерението да унищожи създаваните от САЩ «сили на сигурността на границата» в северна Сирия.

«Около нашите граници Америка създава терористична армия, която заплашва сигурността на Турция. Нашата задача е да задушим тази армия, докато тя все още не се е родила. Ако САЩ искат с тези диви същества да си сътрудничат — това е тяхна работа.

Ние няма да позволим това», каза Ердоган по време на речта си в Анкара.

Той отбеляза, че турските военни продължават да обстрелват позициите на силите на самоотбрана на сирийските кюрди в Африн.

«Нашите ВС в близко време, надявам се на това, ще решат проблема в Африн. Операцията там може да започне във всеки момент», добави турският лидер.

По-рано се съобщи, че коалицията на САЩ създава в Сирия «сили на сигурността на границата» за охрана на контролираната от коалицията зона.

Целта е да се подготвят около 30 хиляди човека, при това 15 хиляди ще бъдат от «Сирийските демократични сили».

«Силите на сигурността на границата» ще бъдат разположени покрай долината на река Ефрат — в западните покрайнини на сирийската територия, която се контролира от СДС, а също около иракската и турската граници.

Тяхната задача е «да възпрепятстват свободното придвижване на ИДИЛ и транспортирането на незаконни материали», съобщиха от коалицията.

МВнР на Сирия нарече действията на САЩ открита агресия.

Според мнението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, плановете на Вашингтон говорят за това, че те не се интересуват от целостта на Сирия.

СДС основно се състои от сирийски  кюрди, а също от някои арабски племена.

Те са сформирани с активната подкрепа на САЩ през 2015 година, както беше заявено, за борба с ИДИЛ.

Групировката получава въоръжение от коалицията на САЩ.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;