Българският министър-председател Бойко Борисов и японският му колега Шиндзо Абе потвърдиха вчера, че поддържането на международния ред, основан върху демокрацията, свободата и върховенството на закона, е дипломатически приоритет за Япония и за Европа. Това заяви снощи на брифинг пред журналисти в София прессекретарят на японското външно министерство Норио Маруяма след срещата между двамата лидери.
Маруяма изброи три основни цели на визитата на Абе в България — четвърти етап от европейската му обиколка, която включва още Естония, Латвия, Литва, Сърбия и Румъния. На първо място, той иска да подчертае, че ЕС и Япония трябва да поддържат международен ред, основан на общите им основополагащи ценности.
Второ, да отправи призив за възможно най-бързо ратифициране на договореното в края на миналата година споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония.
И трето, да изрази безпокойството на Токио от заплахите за сигурността, произтичащи от действията на Северна Корея, и да призове за поддържане на международния натиск върху Пхенян.
«Двамата лидери потвърдиха необходимостта да се оказва натиск на Северна Корея с всички необходими средства, за да можем да накараме Северна Корея да промени политиката си. Двете страни не могат да приемат ядрена Северна Корея», заяви Маруяма.
Абе, първият министър-председател на Япония, който посещава тези шест страни, опитва да увеличи международния натиск върху режима на Ким Чен-ун. Той се опасява, че ядрените опити и изпитанията на балистични ракети, които извършва Пхенян, са заплаха за неговата страна, за регионалната и глобалната сигурност.
«Искаме да насърчим свободната търговия между Япония и ЕС и по тази причина се нуждаем да ратифицираме възможно най-скоро» споразумението, заяви Маруяма и допълни, че бизнес делегацията, придружаваща Абе, е искала да проучи какъв икономически и инвестиционен потенциал има в България.
Той допълни, че от японска страна е била отправена покана към вицепремиера Томислав Дончев да посети Япония и да помогне с подготовката на честването на трите годишнини, които двете страни ще отбележат догодина. През 2019 г. се навършва един век от установяването на двустранни отношения между България и Япония, 80 години от отварянето на първото японско дипломатическо представителство у нас и 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения, които са прекъснати за 15 години след 1944 г., бта

Тагове: ; ; ; ; ;