Американските власти ще ожесточат санкциите по отношение на Русия. Новите ограничителни мерки ще бъдат облечени във формата на закон, което съществено ще усложни тяхната по-нататъшна отмяна, дори ако президентът Доналд Тръмп се опита да блокира инициативата, възползвайки се от правото си на вето.

Такава прогноза направи членът на Сената към Конгреса Линдси Греъм, който, както и Тръмп, представлява Републиканската партия.

Греъм потвърди, че горната палата на Конгреса планира да предприеме тази седмица опит да одобри законопроекта за новите санкции по отношение на Иран, под формата на поправки ще бъдат оформени и различни допълнителни рестрикции, касаещи Русия.

«Всеки член на Конгреса, който не иска да накаже Русия за това, с което се занимава тя, ще предаде демокрацията. И, ако президентът не подпише законопроекта, за да накаже Русия, то той ще предаде демокрацията», заяви законодателят в ефира на CBS.

На въпроса за това, как, според него, ще постъпи Тръмп, ако законопроектът действително бъде приет и от Сената, и от Палатата на представителите, Греъм отговори:

«Считам, че ще го подпише».

А в случай на използване правото си на вето, Конгресът ще събере достатъчно гласове за неговото преодоляване, твърди сенаторът.

«Ние ще преодолеем ветото на Тръмп», убеден е Греъм.

При това той, без да цитира никакви доказателства, обвини Русия в «предоставяне на оръжие на радикалното движение «Талибани» с цел убийството на американски военнослужещи» в Афганистан, в оказване помощ на Дамаск, за да се скрие от правителството на Сирия част от арсенала от химическо оръжие, а също в стремеж да се разбият институциите на демокрацията в САЩ.

Едновременно с това той изрази увереността, че не е имало никакъв сговор между предизборния екип на Тръмп и Русия.

Но Тръмп в момента действа като «заклет враг», счита Грем.

Според него, Тръмп «може да стане първият президент на САЩ в историята, тръгващ към дъното, защото не може да спре по неподобаващ начин да говори за разследването, което би потвърдило неговата невинност, ако той просто си държеше езика зад зъбите».

Новите антируски санкции, за които говори Греъм, са част от законопроект, внесен през януари тази година за разглеждане в Конгреса от същия сенатор Греъм заедно с Джон Маккейн и Банджамин Кардин.

Законодателите предлагат да се вкарат санкции срещу руските силови структури и енергийния сектор.

Те, в частност, настояват за ограничаване на инвестициите за развитие на проекти в сферата на гражданската атомна енергетика, които се реализират в Русия.

Още един важен пункт е законодателното утвърждаване на вече действащите рестрикции.

На този етап няма съгласие от страна на Конгреса спрямо новите антируски мерки.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;