«Русофобия» — това стана модна дума за руския политически елит, пише The Wall Street Journal.

«И кремълските чиновници, и обикновените руснаци твърдят, че Вашингтон е обхванат от антируска истерия, която е довела до загубата на всички възможности за подобряване на отношенията между САЩ и Русия», пише журналистът Натан Ходж.

Американското разузнаване в началото на тази година публикува доклад за предполагаемата намеса на Русия в американските избори през 2016 г., които уж са помогнали за победата на Доналд Тръмп на президентските избори.

Руското правителство нееднократно отрича тези обвинения, припомня авторът.

Президентът на Русия Владимир Путин сравни разразилия се политически скандал с антисемитизма, твърдейки, че критиките към неговата страна приличат на тези, които обвиняват евреите за всички реални и въображаеми проблеми.

«Тръмп често се възхищаваше от руския президент. Но очакванията за сближаване между Москва и Вашингтон утихнаха на фона на разследванията за връзките между Русия и членовете на вътрешния кръг на Тръмп», се казва в статията.

Андраник Мигранян, руски политолог, професор от МГИМО, заяви, че настоящата атмосфера във Вашингтон напомня за ситуацията, описана в есето от 1964 г. от историка Ричард Хофщадтер «Параноидалният стил в американската политика», посветен на това, как теориите на заговора въздействат върху политиката на САЩ.

«Не бих наричал това русофобия,- казва Мигранян. — Това, което се случва днес в американската политика — това е вълна на параноя. Това е опит да се намери връзка между руските разузнавателни служби и Тръмп. Да, това е параноя».

News Front

Източник: https://www.wsj.com/articles/russias-explanation-for-bad-relations-with-the-u-s-russophobia-1496855544

Тагове: ; ; ; ;