Група индийски журналисти са успели да дискредитират всички структури, занимаващи се с информационната сигурност на страната. За целта те са похарчили само осем долара — точно на толкова те оценяват персоналните данни на гражданите на Индия.

Както съобщава  CNews, експериментът е бил проведен от редакцията на индийското издание The Tribune.

Възползвайки се от услугите на анонимен дилър, намерен в  WhatsApp, те са успели да получат уникалната идентификация (UIDAI).

Дадената база е най-голямата в света, в нея е вкарана информация за над повече от един милиард граждани на Индия.

Базата данни е събрана в рамките на държавния проект  Aadhaar, за да се персонифицират всички граждани на страната, включително и тези, които нямат достъп до съвременните технологии.

В банката данни всеки гражданин  получава уникален идентификационен номер, към който се прикрепват името, фамилията, адреса, телефонните номера и банковите данни на физическите лица, а също техните биометрични параметри — отпечатъци от пръстите и сканирания ирис на очите.

Именно достъпът до тази информация са получили журналистите.

Неизвестният донор  се е съгласил да продаде логина и паролата си за вход в банката само за осем долара, а самият той е открит за донор от редакцията само за 10 минути.

Ето какво казва по повода председателят на «Съюза на защитниците на информацията» Александър Бражников.

«Биометричните данни са пряко свързани с личността на човека. Това са отпечатъците от палците, ретината на очите, ДНК — всичко това е част от персоналните данни. В момента информационната сигурност се развива с ускорени темпове, в много баки и дори в държавни структури идентификацията на човека се извършва не просто по снимки или паспорт, а започва да се използва и биоидентификацията.

Това се прави, за да може да се ограничи възможността от мошеничества.

От една страна това е повишен начин за защита. Но от друга, както показва историята от Индия, тази информация трябва много внимателно да бъде пазена, а се вижда, че тя НЕ може да бъде опазена», обясни експертът.

Според него, експериментът показва рисковете, свързани със събирането на биометричните данни.

Събирането на биометрични данни съдържа в себе си голяма опасност за гражданите, защото никога не е ясно и не е сигурно КОЙ и с КАКВА ЦЕЛ ще използва наличните вече биометрични данни.

Припомняме, че биометрични данни вече се събират и от частни компании на Запад.

Затова е от особена важност хората да се отнасят напълно сериозно и отговорно към собствените си лични данни, особено към биометрията.

Ако има възможност (а такава има почти винаги) да не се предоставя отпечатък, то нека всеки се възползва от възможността», резюмира Бражников.

News Front

 

 

Тагове: