12 януари 2018-Нюз Фронт.

По време на ежеседмичният брифинг в петък 12 януари, официалният представител на Външното министерство на Русия Мария Захарова коментира темата за предстоящата ни голяма годишнина- 140 години от Освобождението на България от турско робство.

 

 

«По време на един от последните брифинги представители на средствата за масова информация помолиха за коментар по темата свързана с отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението на България.

Както знаете, на 3 март 2018 година се навършват 140 години от подписването на Сан-Стефанския прелиминарен мирен договор, който слага край на Руско-турската освободителна война и залага основите за бъдещото развитие на независима българска държава.

Един от основните организатори на празничните мероприятия в България е Националният комитет сформиран през май 2017 година под патронажа на Президента на страната Румен Радев.

В състава му влизат представители на държавните структури, неправителствени организации, медии, деятели на науката и културата, духовни лица.

Честванията на ключовите събития от Руско-турската война вече вървят с пълен ход в различни български градове с активното участие на руски политически и обществени деятели, дипломати от Посолството на Русия в София.

Така, през юни 2017 година в град Свищов отбелязаха 140-та годишнина от освобождението  на първия български град с помощта на руските войски.

В края на август 2017 година Президентът на България Румен Радев и посланикът на Русия Анатолий Анатолиевич Макаров, в хода на съвместната церемония отдадоха почит към паметта на героите от епохалните боеве за Шипченският проход.

През декември 2017 година, представители на делегация  руски парламентарии и историци присъства на честванията на една от решаващите за хода във войната победа при Плевен.

В началото на януари в София отбелязаха освобождението на българската столица.

Кулминация ще станат мащабните тържества през март, в които, както се очаква, ще участва Патриарх Московский и всея Руси Кирил.

 

 

В Москва също ще се състоят мероприятия по случай юбилейната дата.

На 3 март 2018 по традиция ще се състои церемонията по възлагане на венци към Паметника-параклис на гренадистите, паднали в боевете при Плевен по време на Руско-турската война 1877-1878 година.

Планира се провеждането на изложби на документи от Архива за външна политика на Руската империя в МВнР на Русия, издаването на руско-българска пощенска емисия от три марки с изображенията на канцлера А.М.Горчаков и героите от Освободителната война М.Д.Скобелев и Е.И.Тотлебен, а също и редица други съвместни мероприятия, за които подробно ще ви информираме.

Голяма молба към всички, които се интересуват от тази тема, да следят информацията на официалният сайт на  нашето Посолство в София, където ще се публикуват материали, подробни отчети и фотоотчети за участието в подобни мероприятия.

Уверени сме, че планираните тържества ще преминат на подобаващо ниво и ще внесат своя принос в понататъшното развитие и укрепяне на двустранният ни диалог«,- коментира официалният говорител на Руското външно министерство Мария Захарова предстоящите меропрития посветени на голямата дата и общата ни историческа памет.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;