Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш заяви, че миграцията е един от най-сериозните проблеми на международната общност, но тя в същото време стимулира икономическия ръст, намалява неравенството и свързва обществата.

Това съобщи The Guardian.

Дипломатът отбелязва, че болшинството мигранти живеят и работят на законни основания, но малцинството, подлагащо живота им на риск, подтиква държавата към подозрения и неодобрение на дадената категория хора.

Гутереш счита, че държавите трябва да действат така, че миграцията да бъде източник на процъфтяване и международна солидарност, а не повод за вечни социални търкания и нечовешко отношение.

Генералният секретар на ООН добави, че широкомащабната миграция, с която се сблъсква светът се случва без ефективни механизми за управление и задачата на организацията е да съдейства на държавите да създадат тези лостове за въздействие.

Първо, миграните са работна сила, която може да запълни определени ниши.

Второ, мигрантите също внасят важен принос за международното развитие, изпращайки парични преводи на своите роднини в държавите си, а правителствата на страните трябва да максимизират печалбата от тази категория граждани.

Трето, спазването на нормите на международното право.

Трябва да се изпълнят всички ангажименти за защита на живота и правата на човека, които не са изпълнени до момента.

Трябва да се предприемат спешни мерки за оказване на помощ на тези, които понастоящем са в транзитни лагери или са подложени над риска да попаднат под робство, добави Гутереш.

News Front

Задължително виж видеото!

 

 

Тагове: ;