Група от 17 бивши американски офицери, отговарящи за изстрелването на ядрени ракети, призова конгреса да ограничи правото на президента на САЩ Доналд Тръмп да използва ядреното оръжие, това  съобщава CBS.
Военнослужещите изпратиха в конгреса писмо, в което пишат, че Тръмп «представлява очевидна и истинска опасност за страната и целия свят».
Според тях, президентът на САЩ притежава «абсолютна власт» по въпроса за употребата на ядрения арсенал на страната и нито министърът на отбраната, нито главният прокурор, нито конгресът не могат да наложат вето върху решението му да нанесе удар по свое усмотрение.
Последните постове на Тръмп в Туитър говорят, че той представлява заплаха, затова трябва да се създаде механизъм, който би ограничил правото му да използва ядрено оръжие, в частност — първи да не може да нанесе удар по когото и да било, казват военните.
По-рано се съобщи, че администрацията на Тръмп има намерение да отслаби ограниченията по използването на ядреното оръжие и да създаде нова ядрена бойна глава със заряд с малка мощност.

Тагове: ; ; ;