Аллах срещу Один: Когато арабите се сблъскали с викингите

През 1999 година  Антонио Бандерас изигра ролята на арабски емисар, който в средните векове съпровожда група викинги в техния поход.

Филмът се нарича «13-ия войн» и е заснет по романа на Майкъл Крайтън «Поглъщачи на трупове».

Самият роман е написан по мемоарите на Ахмед Ибн Фадлан. Неговият труд се нарича  «Китаб ила Малик ал-Сакалиба».

 

През 921 година от н.е. Ибн Фадлан напуска Багдад с мисия в качеството си на секретар на посолството на халифа във Волжска България, но, по пътя бил хванат от група варяги или викинги.

Ибн Фадлан бил принуден да прекара дълго време с тях по време на походите и войните им.

Така той имал възможност да опише обичаите и дори да наблюдава ритуалите на този народ, който тогава бил малкоизвестен на изток.

В края на краищата го освободили, той се върнал в Багдад, където успял да разкаже своята история.

Севиля

Това не била първата среща между мюсюлманин и викинги. Предишните контакти не се случили толкова мирно.

През август 844 година 80 кораби на викингите се появили около крайбрежието Ал Андалуса, разорили района и обсадили Севиля за два месеца, а след това изгорили града, убили и изнасилили жените, а останалите взели като роби.

Успехът бил такъв, че преди да се върнат в родината си, викингите решили отново да завземат града през ноември същата година.

Но този път се натъкнали на андалуската армия.

Успели да ги вкарат викингите в засада, убили повече от хиляди нормани и пленили около 400.

15 години след това викигите се върнали и макар стените на Севиля да били укрепени, те успели да завземат и да изгорят джамията (сега на това място се намира църквата Сан Салвадор).

Точно това последно нахлуване подтикнало андалуския емир да поръча изграждането на флот, за да може в бъдеще да има възможност да отразява атаките на норманите.

Той изпратил посланик в северна Европа, за да информира викингите, че в бъдеще ще получат жесток отпор при всяко тяхно нахлуване.

Именно така започва историята на Ал Хазал, първият мюсюлмански посланик сред викингите.

Султан Абд ар-Рахман II изпратил Ал Хазал, мъдър и опитен човек, който вече бил дипломат във Византия, заедно с оцелели викинги, за да информира, че, ако има нова атака върху халифата, то отговорът ще бъде нахлуване на арабите на север.

Вместо това той предлагал да се установят търговски отношения и дори бил готов да се разгледа възможният съюз срещу християните.

Ал Хазал, роден в град Хаен в Андалусия, бил 20 месеца сред викингите — в Дания и Норвегия.

Това е известно само по косвени сведения, но дори в този случай това бил първият, който разказал за живота в Европа по онова време.

Контактът между двете култури продължава до изчезването на викингите като сила.

Но съюз срещу християнските държави така и не бил създаден.

News Front

Коментари:

Зареждане ...