Американският президент Доналд Тръмп намекна вчера, че е изградил добри отношения със севернокорейския лидер, но не пожела да каже дали двамата са разговаряли, съобщи Асошиейтед прес.
За нито един действащ президент на Съединените щати не е известно да е разговарял с лидер на Северна Корея. Двете страни още са в състояние на война и нямат дипломатически отношения, тъй като Корейската война приключва през 1953 г. без мирен договор.
«Вероятно имам много добри отношения с Ким Чен-ун», заяви Тръмп в интервю за в. «Уолстрийт джърнъл». Запитан дали е разговарял с Ким, Тръмп отговори уклончиво: «Няма да кажа дали съм, или не съм. Просто не искам да коментирам».
Президентът даде това интервю, след като двете Кореи проведоха първите си преговори от две години насам и Пхенян се съгласи да участва следващия месец на Зимните олимпийски игри в Южна Корея.
Тръмп си приписа заслугите за подновения междукорейски диалог и каза, че Северна Корея е усетила натиска от предвожданата от САЩ кампания по налагане на санкции заради ядрената и ракетната й програма.
Тръмп и Ким поддържаха войнствена реторика и си размениха обиди през изминалата година, през която Северна Корея ускори изпитанията на оръжия и изглежда на прага на това да се сдобие с ракета с ядрена бойна глава, която може да удари континенталната част на САЩ.
Американският президент нарече Ким «Човекът ракета», тръгнал на «самоубийствена мисия», а севернокорейският вожд нарече 71-годишния Тръмп «умопобъркано американско изкуфяло старче». В новогодишното си обръщение миналата седмица Ким каза, че има «ядрен бутон», който може да изстреля ракети навсякъде в САЩ, а Тръмп отговори, че има много по-голям и по-мощен «ядрен бутон», бта

Тагове: ; ; ; ;