Руският лидер Владимир Путин коментира ситуацията на Корейския полуостров, отбелязвайки, че лидерът на КНДР Ким Чен Ун е «спечелил своята партия».
«Считам, че господин Ким Чен Ун без съмнение спечели своята партия.
Той реши своята стратегическа задача, има ядрен заряд, има ракета с глобална далечина на действие до 13 хиляди километра, която може да достигне практически до всяка точка на земното кълбо», каза президентът на Русия по време на срещата си ръководителите на руските печатни средства за масова информация и агенции в редакцията на  kp.ru.

Според него, сега лидерът на КНДР «има интерес ситуацията да се изчисти, заглади, успокои».

«Той е абсолютно грамотен  и зрял политик. Но трябва да изхождаме от реалностите…, трябва да се действа крайно внимателно и ако поставя пред себе си труднорешимата задача за денуклеаризацията на Корейския полуостров, то това трябва да се направи само чрез диалог и чрез преговори», добави Путин.

Руският лидер също подчерта, че на Северна Корея трябва да бъде гарантирана сигурността.

«Колкото и сложно да ни се струва това, това в края на краищата е възможно, ако всички участници в този процес, в това число и севернокорейците, се убедят и бъдат уверени, че тяхната сигурност може да бъде гарантирана и без ядрено оръжие», завърши той.

По-рано посланикът на КНДР в Русия Ким Хен Джун нарече важна задача подобряване на отношенията с Южна Корея.

Политологът Ирина Ланцова в разговор с НСН отбеляза, че ситуацията около КНДР трябва да се реши по пътя на диалога.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;