Или както Пентагонът нарича тази територия «нашето въздушно пространство».

В същото време Министерството на отбраната на Русия казва, че F-22 е имитирал атака над руския бомбардировач Су-24.

Преди около две седмици Пентагонът заяви, че «руските полети не са небезопасни» в Сирия, за да подготвят обществеността за вероятното сваляне на руски самолети.

В момента САЩ откровено заплашват да направят това.

Припомняме, че на 24 ноември в CNN се появи статия, в която, според думите на неназован чиновник, бедните пилоти са били «подложени на небезопасните маневри на руските летци».

В отчета за седмица по-рано, неустановен сътрудник на Пентагона споделил за «заплашителните и потенциално опасните» руски самолети и за «тяхното още по-опасно поведение» (което по-нататък в статията било дело на руснаците, които летели в пределите на досегаемостта на американските войски на тази територия).

Сега Пентагонът рисува в прав текст перспекивата: да се свали руски военен самолет.

Подполковник Деймиън Пикард, представител на САЩ във ВВС на Централното командване, заяви вчера, че американските военни «изпитват тревога», защото могат «да свалят руски военен самолет, защото неговите действия ще бъдат възприети като заплаха» — с други думи, ако те преминат в «нашето въздушно пространство в Източна Сирия.

Да, Пентагонът се отнася меко казано странно към Сирия, определяйки територията източно от Ефрат за «наше (американско) въздушно пространство.

«Видяхме вече някъде около от шест до осем инцидента ежедневно от края на ноември, когато руските или сирийските самолети преминаха в нашето въздушно пространство на източния бряг на река Ефрат», заяви Пикарт.

САЩ твърдят, че това не е честно, защото те не знаели, пресичат ли руските самолети реката по «погрешка» или защото искат да атакуват «коалиционните сили» — затова американските изтребители вече можели законно да ги разстрелят при «самоотбрана».

ВВС летците проявили сдържаност, но, отчитайки факта, че действията на Су-24 можело да бъдат разумно интерпретирани като заплашителни за американската авиация, пилотите на F-22 били в правото си с цел самоотбрана да реагират подобаващо, според чиновник в Катарската авиобаза.

Тук се появяват нашите НО:

Първо, Су-24 е щурмови самолет, който не се използва за нападение над други самолети.

А още по-важното е това, че руснаците показаха миналата седмица, че те вече са извършили над 600 бойни полети по цели на ИДИЛ източно от реката в подкрепа на проамериканското кюрдско опълчение.

Последните високо оцениха руското въздушно прикритие.

Американците добре знаят, че руснаците не са пресичали реката, за да нападат американски пилоти .

Точно обратното — Русия в случая подкрепи кюрдите, които обикновено се поддържжат от САЩ, защото заразата на ИДИЛ трябва да бъде окончателно изкоренена.

Очевидно Пентагонът иска да има манопол над тази територия.

Марко Мариянович

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;