Комитетът по международните отношения към Палатата на лордовете заяви в доклад, че влиянието на Великобритания намалява, а на Русия — расте, съобщава Патрик Уинтър за  The Guardian.

В страните от региона «влиянието на Русия и на радикалния ислям се разширява, нараства завземането на държавните институции, подкрепата за членството в ЕС намалява», съобщава авторът съдържанието на документа.

«Откакто Великобритания гласува за излизане от ЕС, в очите на много нейната отдавнашна политика за отстояване членството на балканските страни в ЕС не просто е парадоксална, но и несъстоятелна, се казва в доклада.

Освен това, решението за Брекзита оставя Балканите без главни защитници в Брюксел», се отбелязва в статията.

В Доклада се казва, че редица лидери на Балканите са с «радикални, опасни и дестабилизиращи призиви» за прекрояване на границите.

При това влиянието на руската «мека сила» расте отчасти за сметка на многобройните кореспонденти на руски издания в региона. «Спутник» e главният агент, предоставящ новини, особено в Сърбия, а също в Република Сръбска и Черна гора», цитира авторът части от документа.

«Макар руското влияние да е преувеличено, а ВВС да се завръща в региона, въздействието на Москва се изразява в «забавяне на движението към ефективно превръщане на региона в демократичен», считат от комитета на британския парламент.

Москва успя «да запълни вакуума, отчасти създаден от неудачните изявления», се казва в статията.

В качеството на пример се цитират думите на президента на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за това, че в дневния ред липсва членството на Балканите в ЕС «до далечни дни в бъдещето».

The Guardian посочва данните от допитването, според което съюзът с Русия е предпочитан от 67.2% от гражданите на Сърбия, докато за влизането в ЕС са 50.9%.

В заключение в статията се цитира изявлението на комитета на Палатата на лордовете:
«За страните от Западните Балкани членството в ЕС е най-надеждният път към сигурността, стабилността и процъфтяването.

Великобритания и след Брекзита трябва изцяло да подкрепя стремежа на страните от Западните Балкани към влизане в ЕС».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:  The Guardian

Тагове: ; ; ; ; ; ;