Минск няма намерение да установява връзки с Европейския съюз в ущърб на Русия, това заяви министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей.

Здание Министерства иностранных дел Республики Беларусь. Архивное фото
«Ние развиваме нашите търговско-икономически, политически отношения с Европейския съюз, но казваме на нашите партньори, че в никакъв случай нямаме намерение да си дружим с вас за сметка на Русия или в ущърб на Русия», каза Макей в интервю за агенция Синхуа.
Текстът е публикуван на сайта на белоруското министерство на външните работи.

Според думите на министъра, Баларус може да оцелее само на базата на нормалните отношения с всички глобални играчи в региона и в света, а в политиката се придържа към принципа на неконфронтационността.

«Ние наистина се намираме на кръстопътя между Изтока и Запада — такава е съдбата на Беларус. Усещаме всички негативни последствия, което произтичат от наличната днес в този регион конфронтация», каза главата на МВнР.

Министр иностранных дел Белоруссии Владимир Макей на 5-й саммите Восточного партнерства в Брюсселе. 24 ноября 2017
Той призова също Русия и Европейския съюз да изоставят твърдата риторика.
Макей припомни, че на срещата на Източното партньорство, която се състоя в Брюксел през ноември миналата година, Баларус «ясно е заявила, че няма да допусне никакви антируски текстове в заключителната декларация от срещата».
«Считам, че Русия….вижда, че Беларус има намерение да развива конструктивни, взаимоизгодни отношения с всички външни партньори не за сметка на Русия и не в ущърб на Русия», добави той.
Министърът подчерта, че Минск счита Москва за първостепенен стратегически партньор във всички сфери.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;