Увеличаването на инвестициите на Китай в производството и изследванията, свързани с космическите технологии, не трябва да остава без отговор от страна на американските власти. Такова мнение изразиха публично експерти по време на заседанието на Комитета по въоръжените сили към Палатата на представителите на САЩ, съобщава  Space News.

Китайская ракета-носитель Великий поход 7. Архивное фото
Конгресменът Дъг Ламброн заяви, че спътниковият отрасъл на Китай расте с «ужасяващи темпове» — за последните две години в заводите в Китайската народна република са били произведени 40 космически апарати.
Според експерта от Центъра за азиатски изследвания Дин Ченг, Пекин активно заема нашата на евтините спътници.
В резултат на това такива страни, като Нигерия, Боливия и Венецуела могат да закупят китайски апарати на ниски цени, които не могат да им бъдат предложени от нито един друг производител.
Това заплашва позициите на американската компания Boeing на световния пазар за спътникови връзки, счита аналитикът. 
Стартовая площадка космодрома Цзюцюань, КНР. Архивное фото
Освен това, Ченг е подчертал, че по-рано Китай се е фокусирал върху законното и незаконното придобиване на технологии, а сега Пекин активно акцентира върху собствени разработки.
Това, според мнението на експерта, не само ще позволи на КНР да намали изоставено от чуждестранните конкуренти, но и ще му даде възможност да «задава тона в технологичната надпревара».
В същото време конгресменът Елис Стефаник отбелязала, че в момента не бива да се говори за това, че технологичното доминиране на Китай е предрешено.
Но, според нея, достиженията на Пекин трябва да се отразят върху увеличаване на разходите на САЩ за отбрана.
По-рано се съобщи, че Китай планира към 2020 година да формира глобална навигационна система от 35 спътници  Beidou-3, което ще превърне КНР в трета след Русия и САЩ страна в света със собствена подобна система.
През 2018 година Китай планира да изстреля над десет навигационни спътници  Bedou-3.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;