Властите на Великобритания отказаха да предоставят на главния редактор на WikiLeaks Джулиан Асанж дипломатически  статус. Това съобщава  The Guardian, позовавайки се на източник от Министерството на външните работи на страната.
По данни на изданието, британското външно министерство е отказало на посолството на Еквадор да предостави на Асанж дипломатически статус като мярка, която би могла да съдейства за регулирането на ситуацията, в която се оказал главният редактор на WikiLeaks.

Отбелязва се, че в случай на получаване на дипломатически статус Асанж ще може да получи имунитет и да напусне посолството на Еквадор, а също Великобритания, и да избегне ареста.

«Правителството на Еквадор неотдавна изпрати молба за предоставянето на дипломатически статус за господин Ананж тук, във Великобритания. Обединеното Кралство не одобри молбата и не провежда преговори по въпроса», заяви източникът.

Той добави, че за разрешаване на съществуващия проблем Асанж трябва да напусне посолството на латиноамериканската страна и да застане пред съда.

 

Тагове: ; ; ;