Немският експерт по сигурност Себастиян Брунс призова Германия да засили флота за защита на Балтика от Русия, пише  Tagesspiegel.

В Мрежата припомниха за «особената роля», която винаги е играла Германия за «сдържането» на Русия.

Според Брунс, Балтийско море се превръща от «от море на мира» в зона на конфликта между Русия и НАТО.

При това САЩ, главната и най-мощната страна в алианса, се занимава «с други неща» и не се фокусира върху защитата на прибалтийските страни, които в резултат на това се чувстват «в опасност».

Експертът предположи, че САЩ вероятно по принцип не са способни да направят каквото и да е за Балтика, затова «защитата» на региона от Русия  трябва да се осъществява от европейските страни, на първо място от Германия.

За да се адаптира към новите реалности на «приморския фланг» на НАТО, Берлин трябва да вложи много пари и нови военни кораби, защото на Германия й е отредена «особена роля», твърди журналистът от Tagesspiegel Улрике Шефер.

Германия вече харчи милиарди за обновяването на ВМС — например, 2.4 млрд евро са вложени в пет корвети, а 3 млрд евро — за четири фрегати.

Освен това, командването на бундесвера е планирало изграждането на две подводници, многоцелеви военни кораби, палубни хеликоптери и друга техника за ВМС, резюмира изданието.

Русия възприе скептично изявлението на изданието за «особената роля» на Германия за сдържането на Русия.

Ползвателите на Мрежата са убедени, че Берлин, разсъждавайки за война с руснаците, трябва да си спомни историята и да си зададе въпроса за целесъобразността на подобен подход.

«Искате ли още един път да повоювате с руснаците?», питат ползвателите на интернет.

В Социалните мрежи препоръчаха на Прибалтика да промени отношението си към Москва, за да не се чувства в «опасност».

Но военното и политическото ръководство на балтийските страни следват точно противоположна логика — по-рано командващият Силите на отбраната на Естония Рихо Терас обвини Русия в подготовката на военна кампания срещу НАТО.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;