Бангладешкият емигрант Акайед Уллах, който бе арестуван при несполучлив опит за самоубийствен атентат в метрото на Ню Йорк през декември, бе официално обвинен в тероризъм, предадоха световните агенции.
27-годишния мъж е обвинен в залагане на самоделна бомба в подземен пешеходен тунел, свързващ «Таймс скуеър» — най-натоварената метростанция в града — и оживената автогара «Порт оторити» в сутрешния час пик в средата на декември. Улах е използвал коледни лампички, жица и деветволтова батерия като детонатор на бомбата, се посочва в обвинението, информира ДПА.
Несполучилата експлозия причини наранявания на Уллах и още трима души.
Мъжът е заявил пред полицията, че е бил вдъхновен от екстремистката групировка Ислямска държава и е планирал нападението отчасти заради политиката на САЩ в Близкия изток, отбелязва прокуратурата.
Бангладешкият емигрант, пристигнал в САЩ през 2011 година, освен това публикува съобщение на страницата си във Фейсбук, адресирано до държавния глава и гласящо «Тръмп, ти не успя да защитиш страната си».
Ако вината му бъде призната, той може да бъде осъден на доживотен затвор. Очаква се да бъде изправен пред съд в Манхатън по-късно днес, за да му бъдат предявени обвиненията. Засега не е известна датата, когато ще започнат изслушванията по същество, бта

Тагове: ; ; ;