Самият президент Путин през пролетта на миналата година заяви за необходимостта от нов координационен орган за Арктика.

«Вече възложих на правителството да разгледа въпроса за създаването на отделна структура, отговорна за комплексното развитие на Северния морски път и прилежащите опорни територии, включително инфраструктура, хидрография, сигурност, управление и всичко необходимо за целта», съобщи той по време на Арткическия форум в Архангелск.

Победител в апаратната борба между държавните структури се оказа «Росатом».

Ключовата роля принадлежи на Дмитрий Рогозин, вицепремиер, глава на комисията по развитието на Арктика, който, както се счита, ще получи големи пълномощия по въпросите за арктическата политика.

От 2008 година в ръцете на «Росатом» е управлението на атомния флот ледоразбивачи — четири ледоразбивача и един контейнеровоз, те се намират на Колския залив, обслужва ги «Атомфлот».

Решението е прието, когато геополитическият интерес на Русия в Арктика излиза на преден план.

Симптоматично е, че водещата роля в региона са военните въпроси и особено Северният флот на Русия.

Развитието на нови военни бази и инфраструктура в Арктика върви ръка за ръка с изграждането от «Росатом» на нови ледоразбивачи, в това число атомни.

Според «Коммерсантъ», федералното правителство е започнало търсенето на куратор за развитието на Арктика и Антарктика.

Обсъждат се два аспекта:  избор на структура (кандидатства Министерството на природата) и създаването на подведомствена й федерална агенция за Арктика и Антарктика в Санкт Петербург.

С формирането на нова суперструктура за Арктика Русия прави стъпки в посока ситуацията от началото на 1930-те години, когато съветското правителство създаде Главсевморпът, притежаващ широки пълномощия за усвояването на Арктика.

Днес Кремъл е сигурен, че Северният морски път и артктическите територии ще придобият голямо значение за икономиката на страната.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://thebarentsobserver.com/ru/arktika/2018/01/v-rossiyskoy-arktike-vystraivaetsya-novye-struktury-gosupravle

 

Тагове: ; ; ;