Генерал от САЩ Марк Мили

The New York Times«В Русия се провеждат успешни изпитания на най-нова ракета, която превръща всички средства за противовъздушна отбрана на САЩ остарели».

«Циркон» е перспективна руска хиперзвукова ракета, разработена в отговор на политиката на разширяването на НАТО на изток.

Главната особеност е хиперзвуковата скорост на полета — до 7 000 км/час.

За сравнение, куршумът от автомат Калашников се движи със скорост 2500 км/час.

Обектът, движещ се с такава скорост, не може да бъде прихванат от съвременните средства за противовъздушна отбрана.

Този перспективен вид въоръжение преминава през активни изпитания в Русия и по план ще бъде готов за масово постъпване в армията още през 2019 година.

Започвайки от 2016 година САЩ, които се чувстват уязвими, активно предлагат на Русия да замрази разработката на проекта под предлог, че такова въоръжение е по-опасно от ядреното.

Но Москва разбира, че американските системи за ПРО вече стоят на самите граници  на страната и разполагането на хиперзвуковото оръжие ще ги обезвреди с лекота, което е в полза на именно на Русия.

Запуск гиперзвуковой ракеты "Циркон". Фото: Reuters
Изстрелване на хиперзвукова ракета «Циркон», снимка на Reuters

Бидейки част от системата за мигновен глобален удар, подобно оръжие може да бъде използвано не само като отбринително, но и като настъпателно.

Комплексът «Циркон», поставен на сравнително неголеми морски кораби, значително ще отслаби ролята на мощните самолетонасачите на потенциалния противник.

Авианосный корабль класса "Нимиц"
Самолетоносач клас «Нимиц»
Пентагонът вече нееднократно отбелязва, че в последно време перспективите за изграждането на нови самолетоносачи на стойност над 5 млрд $ всеки — са достатъчно мъгляви.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;