Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, който от над пет години се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, е получил граждански идентификационен номер от южноамериканската страна, съобщиха ДПА и Ройтерс.
Номер 1729926483 отговаря на провинция Пинчинча в централната част на Еквадор, съобщава в. «Универсо».
Според изданието на Асандж може да е бил издаден и паспорт.
Ройтерс е открил регистрация на «Джулиан Пол Асандж» в гражданския регистър на Еквадор, който включва само еквадорски граждани. Говорител на регистрационните служби отказа да коментира дали това означава, че той е получил гражданство.
След публикуването на информацията еквадорското министерство на външните работи заяви, че няма да отговаря на «слухове, изкривена или извадена от контекста информация» по случая на Асандж.
Австралиецът живее в малък кабинет в еквадорското посолство, след като Кито му даде убежище през 2012 година, когато Швеция го разследваше за сексуални престъпления. Шведските власти оттеглиха обвиненията, но Асандж посочва, че се страхува да не бъде арестуван и екстрадиран в САЩ заради публикуването на поверителни документи за войните в Ирак и Афганистан на онлайн платформата, бта

Тагове: ; ;